Mađarska gradi novi dio ograde na granici

Nova sekcija gradi se u blizini graničnih prelaza Asotthalom sa mađarske, odnosno Bačkih Vinograda sa strane Srbije (EPA)

Mađarska vojska je jutros na granici sa Srbijom započela izgradnju nove sekcije ograde namijenjene sprečavanju priliva ilegalnih migranata, javila je mađarska agencija MTI.

Nova sekcija gradi se u blizini graničnih prelaza Asotthalom sa mađarske, odnosno Bačkih Vinograda sa strane Srbije.

Vojnici su na toj lokaciji jutros počeli u zemlju postavljati čelične šipke na mjestu gdje je prošle sedmice poravnato zemljište, navodi lokalni dopisnik MTI, a prenosi Tanjug.

Pored toga, počela je priprema za izgradnju novog dijela ograde, koji će biti podignut u blizini graničnih prelaza Tisasiget i Roske, sa mađarske strane, izjavili su za MTI lokalni gradonačelnici.

Pomjeranje roka

U planu je da sljedeća sekcija ograde bude izgrađena u blizini Kelebije, a pripreme za tu izgradnju su već počele.

Glasnogovornik mađarske Vlade, Zoltan Kovacs je ranije najavio da će za izgradnju ograde i privremenih prijemnih centara biti izdvojeno dodatnih 22,2 milijarde forinti (71,8 miliona eura), povrh 6,5 milijardi forinti (21 milion eura) već predviđenih za tu namjenu.

Mađarski premijer Viktor Orban je krajem jula izjavio da je rok za izgradnju ograde pomjeren unaprijed na 31. august i dodao kako Vlada očekuje da će poslije toga broj ilegalnih migranata pasti na šestinu ili sedminu sadašnjeg broja.

Izvor: Agencije