Mađarska gradi novu ogradu na južnoj granici

Za sada je dovršeno samo 10 kilometara nove barijere (EPA)

Na južnoj mađarskoj granici sa Srbijom počinje se nazirati nova ograda, opremljena elektrošokovima za izbjeglice, senzorima za toplinu, kamerama, te zvučnicima iz kojih će se objavljivati poruke na nekoliko jezika, prenosi Hina.

Mađarska je na vrhuncu izbjegličke krize 2015. godine, bila glavna ruta za stotine hiljada ljudi koji su krenuli prema zapadnoj Evropi. Podignuta bodljikava žica i strogi novi zakoni smanjili su te dolaske na minimum, ali Budimpešta ne želi više riskirati.

“Pozor, pozor. Upozoravam vas da ste na mađarskoj granici. Ako oštetite ogradu, ilegalno ju pređete ili to pokušate, to će se u Mađarskoj računati kao zločin. Upozoravamo vas da ne počinite taj zločin. Svoj zahtjev za azilom možete predati u tranzitnoj zoni”, čuje se iz zvučnika na novoj barijeri, na engleskom, arapskom i perzijskom jeziku, prenosi Hina.

Elektrošok za onog ko dotakne ogradu

Takozvane “tranzitne zone” su dva punkta na granici gdje je legalan ulazak dopušten za samo 10 izbjeglica dnevno. Udruženja za ljudska prava tvrde da su one potpuno neadekvatne, čak i potencijalno ilegalne jer stvaraju čepove.

Nova, osvijetljena i čelična ograda će svakog ko je dotakne pogoditi elektrošokom za kojeg izvori tvrde da je blag. Između nove i stare granice patrolirat će policija.

Zasad je dovršeno samo 10 kilometara nove barijere, ali službenici tvrde kako će ostatak od oko 140 kilometara uz granicu sa Srbijom biti dovršeni za samo dva mjeseca, te da će je većinom graditi 700 zatvorenika. Mađarska je vlada u tu svrhu namijenila oko 123 miliona eura.

Izvor: Agencije