Mađarska i Poljska žele poništiti direktivu o radnicima u inostranstvu

Mađarski premijer tvrdi da reforma 'uvodi obaveze i ograničenja koji se kose sa zabranom diskriminacije' (Reuters)

Mađarska i Poljska su saopćile da su evropskom sudu podnijele žalbu kako bi poništile reformu direktive o radnicima u inostranstvu, koju je nedavno prihvatilo 28 zemalja, nakon mučnih pregovora, kako bi tim radnicima osigurale istu platu za isti posao na istom mjestu.

Mađarska Vlada ističe da je podnijela žalbu Sudu pravde Evropske unije – CJEU, u nadi da će “poništiti” novu direktivu koju je u maju odobrio Evropski parlament.

Poljska je izvijestila da je u srijedu CJEU podnijela prigovor na reformu tog sistema, koji je Evropljanima omogućavao da rade u inostranstvu, a doprinose uplaćuju u matičnoj zemlji.

Ovom reformom 28 zemalja EU-a se dogovorilo da će radnik u stranoj zemlji ubuduće primati istu platu kao i lokalni: ne samo minimalnu platu u zemlji odredišta (kao što je bio slučaj u prvoj direktivi iz 1996. godine), nego i sve bonuse predviđene u toj zemlji (naknada za rad na hladnoći, za teške uvjete rada, za staž, trinaesta plata…).

‘Protekcionistički značaj’

Postignuta je i nagodba da se maksimalno trajanje takvog rada ograniči na 12 mjeseci, s mogućnošću produženja za šest mjeseci.

Ova reforma “uvodi obaveze i ograničenja koji se kose sa zabranom diskriminacije”, navodi se u saopćenju službe mađarskog premijera Viktora Orbana.

U Varšavi je zamjenik ministra vanjskih poslova Kondrad Szymanski u četvrtak kritizirao “protekcionistički značaj” novog dokumenta, koji se, prema njegovom mišljenju, kosi s načelom slobode kretanja radnika i usluga.

Dvadeset osam ministara rada EU-a donijelo je u oktobru 2017. godine zajednički stav o reformi, uprkos protivljenju Poljske, Mađarske, Litvanije i Latvije.

Poljska, s oko 500.000 svojih državljana koje svake godine upućuje na rad u EU, najviše može izgubiti reformom sistema.

Izvor: Agencije