Mađarska: Izbjeglici 10 godina zatvora zbog nereda na granici

Izbjeglice, Migranti, Sukob, Neredi, Granica, Mađarska
Petnaestak policajaca i više od 100 izbjeglica povrijeđeno je u neredima u Roszkeu (EPA)

Sirijski izbjeglica optužen da je poticao nasilne nemire na srbijansko-mađarskoj granici u rujnu 2015. osuđen je u srijedu na 10 godina zatvora u Mađarskoj, objavio je Amnesty International (AI).

Ahmed H. (49) izašao je pred sud u Szegedu optužen za nasilje prema snagama reda, što je u mađarskom pravu zločin koji se tumači kao “teroristički čin”, prenosi Hina.

Taj je Sirijac 16. rujna 2015. koristio razglas tijekom nereda kada je više stotina migranata pokušalo probiti bodljikavu žicu koju je postavila Mađarska na granici sa Srbijom.

Petnaestak policajaca i više od 100 izbjeglica i migranata ozlijeđeno je u neredima, tijekom kojih je skupina migranata, kojoj je pripadao i Ahmed H., uspjela probiti ogradu u Roszkeu u blizini Szegeda.

Na snage reda bacani su predmeti, a one su koristile suzavac i vodene topove.

‘Pokušavao smiriti stanje’

Optuženi je čitavo vrijeme postupka nijekao da je imao nasilne namjere te da je bacao predmete na policajce.

Njegovi su odvjetnici tvrdili da razglasom nije pozivao na nasilje, već pokušavao smiriti stanje.

Amnesty International, koji je objavio presudu, kaže da su dokazi mađarskih vlasti “nevjerojatno nejasni”, a presuda ilustrira “jedan od najgorih trendova koji se danas vidi u Europi”, širenje tumačenja pojma terorizma s ciljem odbijanja migranata, rekao je Gauri van Gulik, zamjenik direktora AI-a za Europu.

Izvor: Agencije