Mađarska nezakonito držala dva migranta

Mađarska, Policija, Vojska, Izbjeglice, Migranti
Dva migranta podnijeli su tužbu 2015. godine, nakon što je naređeno postavljanje ograde duž granice sa Srbijom (AP)

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak da je Mađarska nezakonito držala dva migranta u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom i naredio joj da im plati po 10.000 eura.

Sud je presudio da je njihovo zadržavanje u tranzitnoj zoni bilo nezakonito i da nije u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali da nije bilo kršenja Konvencije kada se radi o pritvorskim uvjetima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Vlada Mađarske nije komentirala presudu, kojom je odlučeno da mora svakom migrantu platiti po 10.000 eura, kao i 8.705 eura za troškove suđenja.

Dva građanina Bangladeša podnijeli su tužbu protiv Mađarske u rujnu 2015. godine, nedugo nakon što je Vlada naredila postavljanje ograde duž granice sa Srbijom i stvaranje tranzitne zone za tražitelje azila.

U ponedjeljak je blizu 100 izbjeglica i migranata počelo štrajk glađu u izbjegličkom logoru u Mađarskoj, zahtijevajući da im bude dopušteno da napuste logor.

Izbjeglice traže dopuštenje za odlazak

Štrajk je započelo 94 od 102 izbjeglica i migranta u logoru Bekescsaba na rumunjskoj granici, naveo je Ured za imigraciju.

“Štrajkaši glađu istaknuli su svoje zahtjeve u pisanom obliku, prvenstveno se žaleći na to da su zatočeni i tražeći da im se dopusti da idu.”

Žalili su se što su morali dati otiske prsta iako nemaju namjere ostati u Mađarskoj.

“Većina (migranata) dolaze iz uvjeta zbog kojih vjerojatno pate od psiholoških trauma”, rekla je Marta Pardavi, supredsjednica Mađarskoga helsinškoga odbora, skupine za prava azilanata.

Mađarski premijer Viktor Orban bio je žestoki protivnik migrantskom valu u Europu i njegova je vlada izgradila zid na južnoj granici da spriječi ulazak migranata u zemlju.

Izvor: Agencije