Mađarska pomaže poljoprivrednike u Vojvodini

Mađarska vlada odobrila je program privredne pomoći vojvođanskim Mađarima u iznosu od 160 miliona eura.

Četrdest posto su bespovratna sredstva, a 60 posto povoljni kreditni aranžmani. Na koji način će ova finansijska pomoć biti distribuirana, istražio je Nebojša Grabež.

Jene je treća generacija subotičke porodice Kaposta koja se bavi proizvodnjom i prodajom poljoprivrednih kultura naveliko.

Proizvodi su pretežno za izvoz, a godišnji promet je blizu 2.000 tona. Sada razmišlja o modernizaciji proizvodnje, jer kako kaže, Evropa traži samo prvu klasu.

„Doći će strani investitori i sad više u marketima ne možete prodati robu od 30 kilograma, već mora svaka šargarepa bukvalno da bude oprana, što je normalno, i da ima pakovanje od kilogram. To nama fali, jer još nismo opremljeni za to.“

Finansijsku podršku ovim planovima Jene vidi kroz kredite i bespovratnu pomoć koje mađarska Vlada dodjeljuje vojvođanskim privrednicima.

Nadzor nad raspodjelom kredita

Putem javnih konkursa bit će dodijeljeno 160 miliona eura u tri godišnje tranše.

Nadzor nad raspodjelom kredita vršit će Savez vojvođanskih Mađara, čiji lider predsjedava Skupštinom Vojvodine.

„Taj novac će se praktično implementirati ovde u Srbiji. Ovde će se stvarati doprinos bruto društvenom proizvodu Republike Srbije, tu će zapošljavati ljude, tu će se trošiti novac koji se tu bude zarađivao i tu će se plaćati porezi. Sa tog aspekta mislim da je ovo jedna podrška koja je svakome veoma značajna“, kaže Ištvan Pastor.

Bespovratna pomoć bit će realizovana uskoro. Kada su pitanju kreditni aranžmani, situacija je nešto složenija.

Neophodno je da neka od mađarskih banaka osnuje svoju filijalu u Srbiji.

Neki analitičari u ovome vide veliki podstrek privredi Vojvodine, ali su i oprezni.

„Ovo ulaganje ide preko intervencije države, Vlade, odnosno nekih partija. Meni nedostaju spontane intervencije naših privrednika. Ako bi to krenulo, onda bih ja rekla da je to neki privredni, spontani tržišni efekat. Do tada mi nismo dovoljno jaki“, smatra Irena Gabrić Molar sa subotičkog Ekonomskog fakulteta.

Zaustaviti odlazak mladih

Ipak, porodica Kaposta odlučna je da osnaži svoju proizvodnju i osvoji nova tržišta.

„Da li će biti nepovratna sredstva, da li će biti krediti povoljni za duge relacije, videćemo. Onda ćemo to iskoristiti. To je, normalno, plan. Onda ćemo sigurno obezbediti našu porodicu za dalje, da budemo rentabilni za više godina unapred“, kaže Jene Kaposta.

Od ove finansijske intervencije mnogi očekuju i da će, bar donekle, zaustaviti vidljiv odlazak mladih Subotičana iz njihove zemlje.

Realizacija finansijske pomoći mađarske Vlade očekuje se početkom januara, kada će biti raspisani prvi konkursi.

Sudeći po interesovanju, najveći dio sredstava bit će usmjeren ka agraru, prerađivačkoj industriji i razvoju vojvođanskog turizma.

Izvor: Al Jazeera