Mađarska: Povučena zabrana muslimanskih obilježja

Zabrana se ticala svih muslimanskih vjerskih obilježja (EPA)

Ustavni sud Mađarske povukao je odluku koju su uvele vlasti mjesta Asotthalom na granici sa Srbijom o zabrani izgradnje džamija i nošenja muslimanskih ženskih velova, prenosi AP.

Agencija podsjeća da je odluku o zabrani u ovom mjestu, na čijem se čelu nalazi Laszlo Szekely iz ultradesničarske stranke Jobik, stupila na snagu u novembru prošle godine.

Ustavni sud u srijedu je saopćio da su ovom zabranom, kojom je također nezakonitom proglašena aktivnost mujezina koji pozivaju muslimane na molitvu, narušene slobode vjeroispovijesti i govora.

AP navodi da je Asotthalom, prije nego što je Mađarska krajem 2015. podigla ogradu na granicama sa Srbijom i Hrvatskom, bio područje kroz koje su migranti i izbjeglice ulazili u Mađarsku na putu ka zapadnoj Evropi.

Sistematsko zatvaranje azilanata

Mađarska je prošlog mjeseca usvojila zakon o pravu na zatvaranje tražilaca azila u specijalne kampove sačinjene od kontejnera za prijevoz robe, koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i Ujedinjenih nacija.

Poručuje se da je cilj ograničenja “sprečavanje migranata s nejasnim statusom da se slobodno kreću po teritoriji zemlje i Evropske unije kako bi se time smanjio sigurnosni rizik od migracija”.

Vlada je saopćila da su 324 kontejnera postavljena na dvjema odvojenim lokacijama, koje se nazivaju “tranzitnim zonama”, a izgrađene su uz ogradu koju je Mađarska podigla duž granice duge 175 kilometara 2015. godine.

Izvor: Agencije