Mađarska proširuje nuklearne kapacitete

Dok se većina zemalja u Evropskoj uniji udaljava od nuklearnog programa za proizvodnju energije, Mađarska ide u drugom smjeru.

Na tom putu prati je i Rusija, sa kojom je danas potpisala sporazum vrijedan više od 10 milijardi eura o proširivanju nuklearnih kapaciteta.

Naredne godine Mađarska i Rusija počinju planiranje proširenja mađarskih nuklearnih kapaciteta, a ideja je da se naprave dva nova bloka od 1.200 megavata, koji bi trebali da počnu sa radom do 2026. godine.

Finansijsku konstrukciju i dinamiku izvođenja radova početkom godine dogovorili su lideri dvije zemlje – Viktor Orban i Vladimir Putin, što je bio korak prema jačanju ekonomske saradnje dvije zemlje.

“Zahvaljujući ovom dogovoru povlačimo konkretne korake u pravcu tješnje saradnje dvije zemlje”, rekao je tom prilikom Orban.

“Ovo je jedinstveni dogovor jer će više od 40 posto energije proizvesti mađarska strana”, dodao je Putin.

Rusija pokriva 80 posto troškova

Potpisom tri ugovora sa ruskom kompanijom Rosatom riješena su pitanja upravljanja, nabavke sirovina i odlaganja otpada.

Komesar mađarske Vlade Attila Aszodi dogovorio je sa ruskom kompanijom budžet od 10 milijardi eura, gdje bi ruska strana trebala da pokrije do 80 posto svih troškova.

“Bićemo u stanju da završimo izgradnju dva nova bloka unutar dogovorenog budžeta. Ugovore smo spremili na način da postoje garancije kako ne bi morali mijenjati budžet ni zbog inflacije, ni zbog unutrašnjih ili vanjskih faktora koji utiču na rad nuklearne elektrane”, navodi Aszodi.

Za gradnju dva nova bloka bit će potrebno šest godina, a početak radova planiran je za 2018. godinu.

Izvor: Al Jazeera