Mađarska s Iranom gradi nuklearni reaktor

Saradnja je dogovorena tokom posjete Viktora Orbana Iranu 2015. godine (AP)

Mađarska će sarađivati s Iranom na pokretanju manjeg nuklearnog reaktora za naučno-obrazovne svrhe, objavio je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Janos Lazar istaknuo je kako će saradnja biti unutar okvira sporazuma između Irana, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država te da je dogovorena tokom posjete Orbana Iranu 2015. godine.

“Kad je premijer bio tamo, pristali smo biti dio zajedničkog stvaranja manje nuklearne elektrane koja će imati obrazovnu i naučnu svrhu, a sad će se taj dogovor realizirati”, rekao je Lazar.

Iran je prošle godine predložio Mađarskoj zajednički projekt dizajniranja i razvoja malog nuklearnog reaktora, koji bi se mogao prodavati širom Azije i Afrike.

Iranski zvaničnik tada je rekao da zajednički projekt s Mađarskom podrazumijeva projektiranje reaktora od 25 megavata.

Reaktor bi se proširio na 100 megavata, što predstavlja jačinu koja bi bila tražena na tržištu Azije i Afrike.

Ispunjena ograničenja

Evropska unija i SAD pristali su 16. januara prošle godine na ukidanje sankcija nakon što je Iran ispunio zahtjeve iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Ove odluke uslijedile su nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila da je Iran ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti, kao što je to zahtijevano sporazumom postignutim s velikim silama u julu.

Prema historijskom dogovoru, koji je u julu u Beču postigao sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran se saglasio da će dramatično smanjiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Otad je Iran drastično smanjio broj centrifuga postavljenih u svojim postrojenjima za obogaćenje uranija, prebacio više tona slabo obogaćenog uranija u Rusiju i rastavio jezgro u nuklearnom reaktoru Arak.

Izvor: Agencije