Mađarska: Stroga pravila o finansiranju NVO-a

Viktor Orban izjavio je da grupe koje podržava milijarder George Soros i njegova imperija žele tajno utjecati na mađarsku politiku (Reuters)

Mađarski parlament odobrio je zakon koji uvodi stroga pravila za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inozemstva.

Po ovom zakonu, osniva se poseban registar za “organizacije koje se finansiraju iz inozemstva”.

Odnosi se na sve organizacije koje primaju više od 7,2 miliona forinti (26.000 dolara) godišnje iz inozemstva te ih prisiljava da objave svoj “inozemni” status na svojim sajtovima i u svim promotivnim materijalima i publikacijama, izvještava Bloomberg.

Ova nova pravila potrebna su zato što nevladine organizacije mogu “ugroziti političke i ekonomske interese zemlje te ometati funkcioniranje njenih institucija”, navodi se u objašnjenju zakona čiji je predlagač Gergely Gulyas, potpredsjednik stranke Fidesz.

Kritike na Sorosov rad

Mađarski premijer Viktor Orban ranije ove godine izjavio je da grupe koje podržava milijarder i investitor George Soros i njegova imperija žele tajno utjecati na mađarsku politiku.

Orban je u govoru o stanju nacije rekao da Sorosove organizacije rade na tome da dovedu stotine hiljada migranata u Evropu, suprotno željama Mađara i njihove vlade, prenosi AP.

Orban je dodao da grupe koje djelomično finansira Soros trebaju biti transparentne i prepoznatljive.

Mađarski premijer nije ih imenovao, ali su vladini zvaničnici ranije spominjali organizaciju Transparency International i grupe za ljudska prava, kao što su mađarski Helsinški komitet i mađarska Unija građanskih sloboda, navodi AP.

Izvor: Agencije