Mađarska u oglasima prijeti izbjeglicama zatvorom

Poruke sirijskim izbjeglicama objavljene su na engleskom i arapskom jeziku (AP)

Vlada Mađarske objavila je oglase u nekoliko jordanskih i libanonskih medija preko cijelih stranica, u kojima upozorava izbjeglice iz Sirije da je ilegalan prelazak granice s Mađarskom kažnjiv zatvorom.

Oglasi su objavljeni na engleskom i arapskom jeziku, između ostalog, u vodećem libanonskom dnevniku Al-Nahar i jordanskom Rai al-Ghadu, prenijela je agencija MTI.

“Mađari su gostoprimljivi, ali se protiv onih koji pokušaju ući u Mađarsku ilegalno, poduzimaju najstrože moguće mjere”, navodi se u poruci izbjeglicama.

U oglasu se potencijalne izbjeglice upozoravaju da ne slušaju krijumčare ljudi i da Mađarska “neće dozvoliti izbjeglicama prelazak preko njezina teritorija”, navodi mađarska novinska agencija.

Ogradili se žicom

AP podsjeća kako je Mađarska žičanom ogradom zatvorila svoju granicu sa Srbijom 15. rujna, ali i podigla čeličnu ogradu na prijelazu Beremend na granici s Hrvatskom u pokušaju usporavanja priljeva izbjeglica. No, oni i dalje dolaze.

U Libanonu, zemlji sa blizu 4,5 milijuna ljudi, smješteno je najmanje 1,1 milijun sirijskih izbjeglica, dok je u Jordanu, koji ima 6,5 milijuna stanovnika, smješteno još približno 630.000 izbjeglica.

Neki od njih su već pokazali spremnost da pođu u Europu zbog sve mršavije pomoći i sve slabijih izgleda za zaposlenje.

Mađarski premijer Viktor Orban više je puta ponavljao kako ne želi previše muslimana u svojoj zemlji te poručio kako svojim pristupom rješavanju izbjegličke krize – čuva kršćanstvo u Europi. 

Izvor: Agencije