Mađarska ukida boravak bogatim ulagačima

Mađarska, Jobbik, Gabor Vona
Čelnik Jobbika Gabor Vona (u sredini) izjavio je da 'ni bogati migranti ni bogati teroristi ne trebaju imati mogućnost dolaska' u Mađarsku (AP)

Mađarska razmišlja da prestane izdavati dozvole boravka bogatim ulagačima koji dolaze iz zemalja izvan Europe, izjavio je glasnogovornik Vlade, čemu su se protivili i ljevica i krajnja desnica.

Ta je zemlja od 2013. godine izdala gotovo 3.000 državnih obveznica nominalne vrijednosti 300.000 eura, osiguravši time pravo na dozvolu boravka i slobodu kretanja schengenskim prostorom.

Većinu su pokupovali Rusi i Kinezi.

‘Nepotreban instrument’

“Uvjeti financiranja mađarskog duga poboljšani su i potražnja za državnim obveznicama je porasla, pa nam taj instrument više nije potreban”, rekao je novinarima Janos Lazar, blizak suradnik konzervativnog premijera Viktora Orbana.

Oporba u Mađarskoj oštro je kritizirala sustav dozvola boravka, predbacujući premijeru da potiče korupciju preko agencija za plasiranje obveznica i da ugrožava državnu sigurnost, prenosi Hina.

Ukidanje tog režima napose je tražila moćna stranka krajnje desnice Jobbik, postavljajući ga kao uvjet za pružanje potpore izmjeni Ustava koju Orban želi progurati kako bi pravno onemogućio premještaj izbjeglica i migranata iz Europske unije u Mađarsku.

“Ni bogati migranti ni bogati teroristi ne trebaju imati mogućnost dolaska [u Mađarsku]”, upozorio je Gabor Vona, čelnik Jobbika, nakon susreta s Orbanom prošloga tjedna.

Oporbena ljevica je, pak, kritizirala “licemjerje” Vlade, koja kaže da se odlučno protivi dolasku migranata, a potiče dolazak stranih oligarha u zemlju i u EU.

Fidesz treba podršku Jobbika

Orbanova stranka Fidesz više nema dvotrećinsku većinu u Parlamentu, koja joj treba za izmjenu Ustava, i treba joj potpora Jobbika za to glasovanje predviđeno za 8. studenog.

Lazar je, ipak, demantirao bilo kakvu vezu njegove najave i “ucjene” kojom se, prema njegovu mišljenju, koristi krajnja desnica.

U vezi s tim istaknuo je kako još nije donesena službena odluka o ukidanju sustava dozvola boravka.

Mađarski premijer najavio je u petak da će Mađarska tužiti Europsku komisiju i oduprijeti se obvezujućim europskim kvotama za migrante, ako ih Brisel ne skine s agende.

Orban je rekao da će njegova vlada iskoristiti nedavni referendum u Mađarskoj, na kojemu je premoćna većina onih koji su glasovali odbacila kvote EU-a, kako bi ih osporila.

Orban je za državni radio rekao da, ako Europska komisija ne odustane od ideje o kvotama, “onda ćemo se oduprijeti (…) mi nećemo provesti (odluku EU-a), mi ćemo tužiti Komisiju”.

Referendum nije valjan, Orban proglasio pobjedu

Početkom listopada pokrenuo je postupak kako bi Ustavom zabranio “premještaj” tražitelja azila u Mađarsku, ustvrdivši da time ispunjava volju birača koji su se na nevažećem referendumu očitovali protiv prihvata izbjeglica.

“Strani državljani se ne mogu premještati u Mađarsku”, napisao je konzervativni premijer u Nacrtu ustavnog amandmana.

Na referendumu koji je organizirao 2. listopada, 98,3 posto birača se izjasnilo protiv premještanja izbjeglica, ali je odaziv bio tek 40 posto, zbog čega referendum nije valjan.

No, Orban je proglasio “veliku pobjedu” koja mu, smatra, daje legitimitet za promjenu Ustava kako bi onemogućio da se zajedničke odluke EU-a u vezi s migrantima primjenjuju u njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije