Mađarska ustavom zabranjuje da joj EU naredi prihvatanje imigranata

Nakon nedavnih izbora Orban ima punu kontrolu nad zakonodavnim tijelom i očekuje se da ovu spornu odredbu uvrstiti u ustav (Arhiva)

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fidesz namjerava u ustav ugraditi odredbu koja će onemogućiti Evropsku uniju da primora ovu zemlju da prihvati imigrante, objavili su mađarski mediji pozivajući se na izjavu čelnika parlamenta, prenosi Reuters.

Mađarski premijer Viktor Orban je to želio uraditi još 2016. godine, ali tad nije imao dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Puna kontrola nad parlamentom

No, nakon nedavnih izbora Orban ima punu kontrolu nad zakonodavnim tijelom i očekuje se da će ovu spornu odredbu uvrstiti u ustav.

Mađarska je u srijedu odbila ratificirati evropsko-afričku izjavu u kojoj se ističe “dobrobit migracija za razvoj” i koja je prihvaćena na ministarskoj konferenciji u Maroku, na kojoj sudjeluje 60-ak evropskih i afričkih zemalja.

U izjavi se “migracija oslikava kao nužno dobra i korisna pojava koja doprinosi razvoju u svijetu, a mi mislimo da je takav pristup neuravnotežen i ne odobravamo ga”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Naše je stajalište da se moramo usredotočiti na to kako ćemo zaustaviti ilegalnu imigraciju, a ne poticati je”, rekao je na konferenciji za štampu u Marrakechu.

Izvor: Agencije