Mađarska usvojila budžet za iduću godinu

Premijer Orban smatra da budžet osigurava ekonomski rast (Reuters)

Mađarski Parlament je usvojio budžet za 2013. godinu, koji je od jula šest puta prepravljan zbog usporavanja privrednog rasta i tri runde Vladinih mera štednje.

Usvojenim planom je za 2013. predviđen budžetski deficit od 2,7 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) i privredni rast od 0,9 posto, prenosi AFP.

“Budžet za 2013. garantirat će smanjenje javnog duga i stvoriti osnovu za održiv ekonomski rast”, izjavio je premijer Viktor Orban poslije glasanja u Parlamentu, javlja Tanjug.

Administracija Evropske unije (EU) u Briselu je u aprilu zamrzla 495 miliona eura sredstava za Mađarsku zbog zabrinutosti oko njenih javnih finansija, ali su sredstva “otključana” nakon što je Budimpešta uvjerila vlasti EU-a a će sniziti budžetski deficit.

Pošto je došao na vlast 2010. godine, desničarski premijer Orban je uveo niz kontroverznih mjera za smanjenje javnog duga i deficita, kao što su nacionalizacija privatnih penzionih fondova i oporezivanje profitabilnih sektora, uključujući banke, maloprodaju i energetske kompanije.

Mađarska od prošle godine pregovara s EU-om i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditu od 15 milijardi eura, ali su ti pregovori trenutno obustavljeni.

Izvor: Agencije