Mađarske banke plaćaju odštetu klijentima

Mađarski Parlament je usvojio zakon kojim će banke biti prisiljene platiti odštetu klijentima kojima su odobravali kredite u stranim valutama, prvenstveno švicarskim francima. Radi se o austrijskim Erste i Raiffeisen banci, italijanskoj Intesi i domaćoj OTP banci. Dio je to politike premijera Viktora Orbana, koji je ranije najavio da će banke morati obeštetiti građane zbog nepravednih kamata.

Vrhovni sud Mađarske u junu je ustanovio da su prakse banaka u pojedinim slučajevima bile nepravedne. Stoga su banke ove sedmice imale posljednju šansu da izbjegnu provođenje presude. To se, ipak, nije dogodilo.

“Oko 400 finansijskih institucija morat će se nagoditi. Riječ je o interesima i pravima oko 1,3 miliona porodica. Veliki zadatak je pred Mađarskom, jer svaki ugovor mora biti ponovo razmotren”, kazao je Orban.

Kao što je to bio slučaj u nekoliko država našeg regiona, mnoga mađarska domaćinstva uzela su kredite u stranim valutama, uglavnom u švicarskim francima. Najviše kredita je odobreno prije finansijske krize 2008. godine, a građani su se na njih odlučivali jer su bili izuzetno povoljni. To se u potpunosti promijenilo kada su kursne razlike drastično porasle.

Mađarska je srednjoevropska država s najvišim javnim dugom, koji premašuje 80 posto bruto društvenog proizvoda, a njegov najveći dio finansiraju strani investitori. Parlament je proteklih godina odobravao nekoliko paketa pomoći korisnicima kredita, ali ovaj je do sada najkonkretniji.

Ranjiva ekonomija

“Rata prosječnog korisnika kredita u stranoj valuti bit će smanjena od 25 do 30 posto. Istovremeno, prihodi stranih vlasnika mađarskog duga porast će za 150 do 170 milijardi forinti godišnje, odnosno blizu pola milijarde eura. Veliko je pitanje hoće li zakon potaći potrošnju ili uštede, ali je sigurno da će mađarsku ekonomiju učiniti ranjivijom”, kaže Istvan Palko, ekonomski analitičar.

Iako će novi zakon sigurno pomoći mnogim korisnicima kredita, među njima ima i onih koji su zahtjevali radikalnije mjere. Attila Czene je 2006. Godine od banke posudio 25.000 eura u fortintama i do sada vratio blizu 20.000 eura. Ali, banci duguje još toliko. Kaže da zbog toga mora raditi u inostranstvu te da rijetko viđa svoju porodicu.

“Mislim da ovaj zakon štiti trenutnu situaciju. Ne mislim da ćemo se nakon ovoga vratiti na početak. Mislim da je jedino stvarno rješenje pretvaranje kredita u forinte prema tadašnjim kursnim razlikama”, rekao je Czema.

Mađarska centralna banka već je izdvojila tri milijarde eura iz svojih rezervi radi podrške komercijalnim bankama dok isplaćuju odštetu klijentima zbog rasta kamatnih stopa i drugih neosnovanih troškova.

Izvor: Al Jazeera