Mađarski Parlament usvojio ‘robovlasnički zakon’

Najava odluke o povećanju dopuštenih prekovremenih radnih sati izazvala je velike proteste u zemlji (Reuters)

Mađarski Parlament usvojio je u srijedu kontroverzni zakon o fleksibilnijem radnom vremenu, u napetoj atmosferi zbog nezapamćenog protivljenja opozicije, koja tvrdi da je riječ o “robovlasničkom zakonu”.

Zakon, kojim se znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova za, prema 52 protiv i jednim suzdržanim, prenosi Hina.

Cijelo jutro zastupnici opozicije pokušavali su spriječiti glasanje, u rijetkom iskazu jedinstva prema zastupnicima konzervativne stranke premijera Viktora Orbana.

‘Pritisak njemačkih proizvođača’

Sabornicom su nekoliko sati odjekivali povici, zvižduci i čak zvukovi sirene, što je Orban, koji je također sudjelovao u raspravi, stoički promatrao.

Orbanova stranka Fidesz ima u Parlamentu dvotrećinsku većinu.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu sa 250 na 400 na godinu, što je izazvalo velike proteste u zemlji.

Protivnici zakona ističu da je on rezultat pritiska njemačkih proizvođača automobila, stuba mađarske privrede, zbog manjka radne snage u zemlji.

Orban je izrazio zadovoljstvo donošenjem zakona, ocijenivši da je riječ o “važnom i dobrom zakonu”, koji će koristiti radnicima.

“#Vlada je na strani radnika”, rekao je Orban i dodao da će izmjena zakona omogućiti onima koji to žele da povećaju svoje prihode.

‘Prijetnja vladavini prava’

Mađarski Parlament u srijedu je usvojio i zakon, također jako kritiziran, kojim se uvode novi upravni sudovi.

Helsinški odbor ocijenio je da je riječ o “novoj ozbiljnoj prijetnji vladavini prava u Mađarskoj”.

Kritičari upozoravaju da će ministar pravosuđa po novom zakonu imati dominantu ulogu u izboru i nominaciji sudijac budućeg visokog upravnog suda.

Izvor: Agencije