Mađarski premijer diže ogradu i ka Hrvatskoj

Orban želi da Mađari budu 'bogatiji, uspješniji i ljepši, ali na svoj dosadašnji način' (AP)

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je kako će njegova zemlja, nakon žičane ograde prema Srbiji, podignuti ogradu i na granici s Rumunjskom, ali i na određenim lokacijama na mađarsko-hrvatskoj granici.

“Očito je da ruta više ne ide preko mađarsko-srpske granice. Ona će ići drugim pravcem, zbog čega smo odlučili izgraditi zid na granici prema Rumunjskoj. Također ćemo, na određenim mjestima duž hrvatske granice, podignuti ogradu”, objasnio je Orban u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse.

Oštrije kazne

O svojim namjerama već je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova, te da za taj pothvat već postoje planovi.

Prema njegovim riječima, “rutu definiraju krijumčari, a ne ljudi”, te da je cilj jasan, a to su Njemačka ili Skandinavija.

Orban je, u vezi zida na mađarsko-srpskoj granici, rekao da je postignut postavljeni cilj.

“Prava snaga nije u zidu. Imamo nove zakone s oštrijim kaznama za ilegalne migrante i uputili smo policiju i vojsku na granicu. Oni trebaju osigurati da izbjeglice mogu podnijeti zahtjev za dobijanje azila, ali i da se moraju pridržavati pravila”, poručio je Orban.

Na konstataciju da će Mađarska tražitelje azila, prema novom zakonu, u brzom postupku odbijati, odgovorio je kako to nije zbog novih zakona, već na osnovu Ženevske konvencije o azilantima u kojoj je “jasno definirano da izbjeglice nemaju pravo birati zemlju u koju žele otići”.

“Izbjeglice imaju pravo na zaštitu, a to moraju osigurati i susjedne države zemalja porijekla”, rekao je.

Podsjetio je i kako su Mađari 1956. bili prikupljani u Austriji po kampovima, odakle su, na regulirani način, mogli zatražiti azil u drugim zemljama, što je “često trajalo nekoliko godina”.

Po njemu, “cilj međunarodne zajednice ne može biti da primi sve izbjeglice i pruži im novi dom”.

“Ne može biti cilj da svi Sirijci napuste Siriju. Moramo uložiti napore na političkom nivou da Sirija ponovno postane mjesto dobro za život”, naglasio je Orban.

Istovremeno je rekao kako će, “ako se analizira što se u zapadnoeuropskim državama događalo proteklih godina i ako se muslimanske izbjeglice i dalje budu puštale na europski kontinent, oni postati većina”.

Mađari žele biti bogatiji

Kaže i kako “napori zapadnih vlada da integriraju muslimansku zajednicu nisu urodili plodom”.

“Oni koji žele paralelno društvo, imaju ga pravo dobiti, ali to Mađarska ne želi. Kršćani gube na brojnosti. To je pitanje demokracije, matematike i neograničenih resursa muslimana u islamskom svijetu. Ne govorim o vjeri, već kulturi, vrijednostima, stilu života, seksualnih navika, slobodi govora, jednakosti spolova”, podvukao je Orban u intervjuu za Die Presse.

Govoreći o Mađarskoj, Orban je kazao da ta zemlja ima svoj “tisućugodišnji put”, koji bi željela nastaviti i da Mađari žele biti “bogatiji, uspješniji i ljepši, ali na svoj dosadašnji način”.

Izvor: Agencije