Mađarski premijer odbacuje uvjete MMF-a

Orbanova vlada će raditi na "alternativnom pregovaračkom prijedlogu" (Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban saopćio je da njegova Vlada ne može ispuniti uvjete za dobijanje zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), među kojima su smanjenje penzija, ukidanje poreza na rad banaka i otpuštanja u javnom sektoru.

Orban je u videoporuci emitiranoj na svojoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži Facebook rekao da lista uvjeta MMF-a “sadrži sve ono što nije u interesu Mađarske”.

MMF i mađarske vlasti pregovarali su o zajmu od blizu 15 milijardi dolara, prenio je AP.

Orbanovo saopćenje iznenadilo je finansijska tržišta zato što je prethodnog dana rekao da se pregovori sa MMF-om i EU-om o zajmu odvijaju po planu i da obje strane žele postići dogovor.

Forinta oslabila

Mađarska forinta oslabila je za 1,5 posto prema euru poslije Orbanovog saopćenja na Facebooku, a indeks budimpeštanske berze oslabio je sa preko 18.000 poena na manje od 17.700 poena, da bi radni dan završio na 17.949 poena.

Orban je rekao da će njegova Vlada raditi na “alternativnom pregovaračkom prijedlogu” zato što su se on i njegova stranka Fides složili da su sadašnji uslovi MMF-a neprihvatljivi.

MMF za sada nije komentirao Orbanovo saopćenje, ali je ova finansijska institucija ranije objavila da Mađarska mora reformirati tržište rada i državne kompanije koje posluju s gubicima, pojačati konkurentnost i uspostaviti jednake regulative za poslovanje svih kompanija.

Izvor: Agencije