Mađarski premijer: Salvini je moj heroj, Macron neprijatelj

Dvojica lidera, pristalice tvrde struje u odnosu na migrante koji dolaze u Evropu, potvrdili su saglasnost o potrebi 'odbrane granica' pred imigracijom (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini “njegov heroj” a kao svog glavnog protivnika u Evropi je označio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“On je moj heroj i moj saputnik”, rekao je Orban u Milanu, prije sastanka sa Salvinijem, prenosi Beta.

Upitan o toj izjavi poslije sastanka, Orban je ponovio svoje riječi, dodavši da bi Salvini lako dobio izbore u Mađarskoj gdje se “srećom neće kandidirati”.

Dvojica lidera, pristalice tvrde struje u odnosu na migrante koji dolaze u Evropu, potvrdili su saglasnost o potrebi “odbrane granica” pred imigracijom.

“Naš cilj je da pomognemo tamo gdje ima problema a ne da uvozimo probleme. Mađarska je dokaz da migranti mogu biti zaustavljeni na kopnu”, rekao je Orban, čija zemlja je podigla ograde od bodljikave žice duž stotina kilometara granice sa Srbijom i Hrvatskom.

On je dodao da je “Salvinijev cilj da osigura da se migranti mogu zaustaviti i na moru”.

Nasuprot Salviniju, Orban je kao svog glavnog protivnika u Evropi, prije izbora za Evropski parlament sljedećeg proljeća, označio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Dva tabora

“Postoje dva tabora u Evropi a jedan predvodi Macron. On je na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju. Na drugoj strani smo mi koji želi da zaustavimo ilegalnu imigraciju”, rekao je Orban.

Upitan o eventualnom istupanju iz Evropske narodne partije (EPP), kojoj pripada njegov Fides, Orban je rekao da želi da EPP prije svega “stoji na mađarskoj strani i na strani naroda Evrope”.

“Nadam se da će ovaj susret biti prvi u dugom nizu za promjenu sudbine Italije, Mađarske i cijelog evropskog kontinenta”, rekao je Salvini.

Prema njegovim riječima, uskoro će biti potpisan sporazum s Njemačkom o takozvanim sekundarnim migrantima, onima koji su već registrirani u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

On je rekao da će u okviru tog sporazuma Italija biti spremna da primi sekundarne migrante pod uvjetom da isti broj migranata napusti Italiju.

Partije ljevice su organizirale protest nedaleko od mjesta sastanka Orbana i Salvinija.

Izvor: Agencije