Mađarski zakon sije strah među beskućnicima

Novi zakon u Mađarskoj omogućava lokalnim vlastima da definiraju područja koja će biti zabranjena za beskućnike, kao i uništavanje njihovih privremenih skloništa.

Ovakva politika izazvala je kritike, ne samo na državnoj već i na međunarodnoj razini.

Strah se uvukao među beskućnike Budimpešte. Lokalne vlasti bi uskoro mogle početi njihovo protjerivanje s ulica. Novi Zakon beskućnici vide samo kao paravan.

“Vlada želi odvratiti pažnju javnosti od pljačke i korupcije, pa je krenula na beskućnike”, smatra beskućnik Zoltan.

Skloništa opasna

Zoltan i Laszlo slažu se u tome da beskućnici u glavnom gradu nemaju alternativu.

“Radije ćemo se smrzavati vani ili otići u šumu. U skloništa ne mogu jer nisu sigurna, sigurnije je u štali”, kaže Zoltan.

“U skloništu ako želite izaći zapaliti jedan uvijek mora stražariti, jer se sve krade, tamo je opasno”, opisuje situaciju u skloništima beskućnik Laszlo Szollosy-Toth.

Država: Uvodimo red

Aktualna mađarska vlast tvrdi suprotno. “Napravili smo 700 skloništa u Budimpešti s ciljem da svaki beskućnik dobije krov nad glavom. Dok su se pod prijašnjom socijalističkom vladom stotine na smrt smrzavale na ulicama, u prošloj godini bila je to samo jedna osoba, što je, također, mnogo”, kaže Karoly Kontrat iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

Dok novim zakonom vlasti obećavaju uvođenje reda, zdravlja i kulturnih vrijednosti, organizacije za zaštitu ljudskih prava govore o kriminalizaciji ove populacije.

Prosvjedi u blizini Parlamenta nisu mogli spriječiti njegovo usvajanje.

Poput opozicije, protivnici Zakona smatraju da se njime problem neće riješiti. 

Kažnjavanje beskućnika u Ustav

“Umjesto da prepoznaju kako beskućnici nisu političko, nego socijalno pitanje, Vlada donosi odluku da se njihovo moguće kažnjavanje unese u Ustav. Od ožujka je mađarski Ustav jedini na svijetu koji omogućava kažnjavanje beskućnika zato što nemaju dom”, rekla je Tessza Udvarhelyi, aktivistica udruge ‘The City is for All’.

Zakon precizno definira područja, posebno turistička, koja će biti zabranjena za beskućnike.

Prema njemu, bit će dopušteno uništavanje njihovih privremenih skloništa, a oni osuđivani na društveno koristan rad, novčane, ali i zatvorske kazne.

Izvor: Al Jazeera