Mađioničarski trik ‘klanja’ učitelja u egipatskoj školi

Snimak spornog događaja vrlo brzo postao je viralan na društvenim mrežama (Screenshot / YouTube)

Mjesto događaja: egipatska osnova škola; povod: obilježavanje Dana siročadi.

Jedan od učesnika programa povodom ovog događaja bio je i mađioničar, koji je nastup završio performansom prividnog klanja jednog od prisutnih nastavnika. Ta tačka izazvala je opću paniku među okupljenim učenicima.

Incident je izazvao velike polemike među korisnicima društvenih mreža. Neki od njih ostali su zapanjeni izvođenjem “krvave” predstave pred malom djecom. Drugi su se zapitali “koji je smisao propagiranja kulture nasilja i njegovog opravdavanja ovakvim nastupima?” Treći su izrazili bojazan da pojedini učenici ne krenu oponašati ono što su mogli vidjeti na ovoj priredbi. Smatraju da se ovakvim stvarima ne bi smjelo igrati, jer bi svaka nepažnja mogla dovesti do katastrofalnih posljedica.

Ovaj događaj još je jednom ukazao na teško stanje u koje je zapao egipatski obrazovni sistem. Nekad je taj sistem bio jedno od naijstaknutijih dostignuća Egipćana, na koje su s pravom bili ponosni. Nakon toga je uslijedio period u kojem je obrazovanje palo na margine interesa egipatskih vlasti.

Mađioničar i Dan siročadi

Najbolja ilustracija tog stanja je pitanje egipatskog predsjednika Abdula Fattaha al-Sisija: “Kako može funkcionirati obrazovni sistem u siromašnoj zemlji?” Ono je dokaz nezainteresiranosti aktuelnog režima da se uhvati ukoštac s tom problematikom.

Detalji priče otkrivaju da je u osnovnoj školi Maasara, koja djeluje pri centru Belqas, u guvernoratu Al-Dakahliya u delti Nila, održana priredba povodom Dana siročadi, koji se u Egiptu obilježava početkom aprila svake godine. Jedna od tačaka ove priredbe bio je i performans mađioničara.

Nastavnik koji je vodio program povišenim je glasom zatražio od učenika da velikim aplauzom pozdrave mađioničara. On se predstavio s nekoliko trikova prije nego što je izveo uznemirujuću tačku, u kojoj je dobrovoljno nastupio i nastavnik po imenu Mohsen. U želji da performans učini još uzbudljivijim, voditelj je najavio da će nastavnik postati žrtveni ovan.

U pozadini se na razglasu mogla čuti jedna od najvažnijih nacionalnih pjesama, koja je omiljena među Egipćanima – “Egipte, ljubavi moja”, u izvedbi nekadašnje umjetnice Shadiye. Onda je nastavnik, dobrovoljac u performansu, istupio i sjeo na stolicu ispred mađioničara, koji je u ruci držao veliki nož. Nastavak izvedbe izazvao je šok i nevjericu na licima većine učenika i učenica, a kod nekima od njih izmamio je blagi osmijeh.

Mađioničar je nožem prešao preko nastavnikovog vrata, ili je samo tako izgledalo okupljenim posmatračima. Nakon toga je mađioničar prekrio nastavnikovo lice nečim što je ličilo na peškir. Potom je izgledalo da briše tragove krvi prije nego što je skinuo peškir sa nastavnikovog lica.

Nakon toga nastavnik je ustao nepovrijeđen sa stolice. Njegov kolega, voditelj programa, ponovo je zatražio od djece da velikim aplauzom nagrade protagoniste performansa.

Suspendirani direktor i njegov zamjenik

Videosnimak tog događaja vrlo brzo postao je viralan na društvenim mrežama. Egipatski mediji bili su ga prisiljeni objaviti i komentirati.

Nakon toga su uslijedile administrativne odluke o suspenziji direktora i njegovog zamjenika, kao i davanju otkaza odgovornoj osobi za školsku sigurnost. Također, svi navedeni podvrgnuti su istrazi.

Egipatski mediji prenijeli su riječi guvernera Al-Dakahliye Ahmeda Shaarawija, koji je ovaj događaj okvalificirao kao “propust školskog rukovodstva”. “Direktor više ne može ostati na čelu institucije”, kazao je guverner.

S druge strane, direktor škole branio se tokom nastupa na lokalnoj televiziji, ističući da nije bio upoznat s činjenicom da će mađioničar izvesti performans prividnog klanja. Dodao je da video ovog događaja nije snimila i postavila na društvene mreže neka obična osoba, nego je to učinio “predsjednik Odbora povjerilaca škole”.

Izvor: Al Jazeera