Madrid: Deseci hiljada marširaju za promjene

Deseci hiljada Španaca izašli su na ulice Madrida, kako bi na poziv nove ljevičarske partije Podemos (Mi možemo) učestvovali u Maršu za promjene. Ta stranka nada se da bi na ovogodišnjim izborima mogla ostvariti uspjeh sličan Syrizinom, koja je u Grčkoj odnijela uvjerljivu pobjedu.

Okupljeni građani odbrojavali su vrijeme španskoj političkoj eliti. Mnogi među njima nosili su grčke zastave i parole s natpisom “Promjene su sada”.

Akcija je posvećena nedavnoj pobjedi radikalne ljevičarske partije na parlamentarnim izborima u Grčkoj. Partija Podemos, iako osnovana prije manje od godinu dana, već vodi u različitim istraživanjima javnog mnijenja.

Slično kao Grci

“Kao što možete vidjeti, sve je više ljudi svakog dana, svih dobnih grupa. Umorni smo od postojećeg političkog stanja. Već deset godina trpimo ovakvu vrstu demokratije i jedne te iste partije u posljednjih 30 godina. Mislim da ćemo uspjeti uraditi nešto slično kao Grci”, kazao je pristalica partije Podemos Alejandro Ramirez.

Čelnik stranke Pablo Iglesias će, u slučaju pobjede na izborima, kao i Syriza, revidirati uslove otplate vanjskog duga.

“Mislim da će ovo imati velikog odjeka, jer je prije godinu dana bilo teško zamisliti šta će Podemos postati. Da bismo promijenili dvopartijski sistem, zbog kojeg smo propatili, potrebna nam je snaga treće partije”, kazala je Alicia Sanchez, pristalica partije Podemos.

Pablo Iglesias je rekao da 2015. treba biti godina odlučnih promjena u Španiji, kada će se narod izbaviti od kaste politikanata, koja vlada državom u korist krupnog kapitala i otvoriti put nasušnim potrebama građana.

Izvor: Al Jazeera