Madrid osporava katalonsku izbornu komisiju

Analitičari navode kako će Mas vjerovatno sazvati prijevremene regionalne izbore (Reuters)

Španska vlada je danas saopćila da će sudski osporiti odluku katalonske regionalne Vlade o osnivanju izborne komisije koja će nadgledati održavanje referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine, zakazanog za 9. novembar.

Advokati Vlade u Madridu uputit će zahtjev Ustavnom sudu da proglasi nevažećim ovaj najnoviji korak katalonskih lidera, rekla je danas novinarima potpredsednica španske Vlade Soraya Saens de Santamaria, a prenosi AFP.

Predsjednik regionalne Vlade Katalonije Artur Mas ranije u petak je osnovao izbornu komisiju.

U saopćenju administracije bogate sjeveroistočne pokrajine se navodi kako je Mas sinoć osnovao komisiju, koja se sastoji od sedam članova, čime se Mas oglušio o stav zvanične Vlade Španije koja je zatražila od najvišeg suda države da blokira izjašnjavanje Katalonaca.

To je prvi zvanični korak koji je katalonska Vlada poduzela u pripremi zakazanog referenduma o nezavisnosti nakon što je španski Ustavni sud u ponedjeljak prihvatio zahtjev Vlade u Madridu da razmotri ustavnost najavljenog referenduma.

Ured premijera Španije Mariana Rajoya odbio je komentirati potez Masa.

Sastanak sa vođama stranaka

Tom odlukom Ustavnog suda je referendum de facto otkazan, a Vlada Katalonije je nakon toga saopćila kako će privremeno obustaviti referendumsku kampanju i istovremeno pripremiti žalbu na odluku Ustavnog suda.

Mas bi se danas u Barceloni trebao sastati sa predstavnicima stranaka koje podržavaju odcjepljenje Katalonije od Španije kako bi postigli dogovor o strategiji koju će primjenjivati nakon odluke Suda.

Analitičari navode kako će Mas vjerovatno sazvati prijevremene regionalne izbore, koji će zapravo predstavljati plebiscit o tome da li Katalonija treba postati nezavisna država.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, svoj vlastiti jezik, a centralni grad je Barcelona.

Izvor: Agencije