Madrid: Protest desetina hiljada medicinara

Zdravstveni sektor plaća tešku cijenu za politiku stezanja kaiša (AP)

Više desetina hiljada ljekara, bolničarki i zdravstvenog osoblja demonstriralo je u nedjelju ulicama Madrida u znak protesta protiv mjera štednje i privatizacije.

Obučeni u bijelo, demonstranti su uzvikivali “Javno zdravstvo” i “Zdravstvo je pravo. Borit ćemo se.”

Bolničko osoblje je tokom nekoliko sedmica okupiralo oko 20 bolnica u Madridu i okolini u znak protesta zbog odluke regionalne vlade da privatizira šest bolnica u okviru smanjenja budžeta planiranog za 2013. godinu.

Zdravstveni sektor plaća tešku cijenu za politiku stezanja kaiša, koju provodi desničarska Vlada premijera Marijana Rajoya, koja pokušava smanjiti javni deficit, ocjenjuje AFP.

Duboka recesija

Prema procjenama Vlade Španije, više od 800.000 ljudi učestvovalo je u generalnom štrajku 14. novembra širom zemlje, organiziranom protiv mjera štednje.

To je bio drugi generalni štrajk za osam mjeseci u Španiji, četvrtoj ekonomiji u eurozoni, koja se nalazi u dubokoj recesiji i gdje je svaki četvrti građanin ostao bez posla.

Oko 5.000 policajaca u subotu je prošlo centrom Madrida, u znak protesta zbog smanjenja plata, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije