Madrid uvodi direktnu upravu nad Katalonijom

Ovlaštenja katalonske administracije bit će prenesena na centralnu vladu u Madridu, saopćio je španski premije Mariano Rajoy na obraćanju nakon sjednice Vlade Španije o Kataloniji.

Vlada Španije aktivirala je član 155 Ustava i uvela direktnu upravu nad autonomnom regijom Katalonija.

Rajoy je kazao kako je Vlada morala primijeniti taj član Ustava iako to nije željela.

Vlada Španije održala je u subotu sjednicu povodom krize u Kataloniji u pokušaju da spriječi nastojanja te regije da se otcijepi.

Vlada će prijedlog o aktiviranju člana 155 proslijediti Senatu na potvrdu.

Regionalni izbori u Kataloniji bit će održani u roku od šest mjeseci, odlučila je Vlada na sjednici.

Španski premijer izjavio je da španska vlada ne ukida autonomiju Katalonije, ali će suspendirati regionalnu vladu i ukloniti regionalne lidere koji su prekršili zakone, javljaju agencije.

Član 155

Španski premijer Mariano Rajoy, koji je dobio podršku vodećih opozicionih stranaka u Španiji, odbio je jučer potvrditi da li sporazum sa opozicionim socijalistima uključuje planove za održavanje regionalnih izbora u Kataloniji u januaru, kao što je ranije najavio njihov predstavnik, sa ciljem povratka legaliteta i obnove normalnog funkcioniranja institucija.

Ovo je prvi put da se centralna vlada Španije u Madridu poziva na član 155 Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili “postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije”, zvanični Madrid može “preduzeti neophodne mjere da je silom natjera na saradnju ili da zaštiti spomenuti opšti interes”.

Član 155 samo je jedna od nekoliko opcija koje španski premijer Rajoy ima u cilju zaustavljanja katalonskih separatista.

Vlada bi, također, mogla uvesti vanredno stanje i uvesti zabranu kretanja i okupljanja u Kataloniji prema drugim zakonima iz 2015, a mogla bi i proglasiti krizu nacionalne sigurnosti te zatražiti ovlaštenja poput donošenja zakona dekretom.

Španski kralj Felipe VI poručio je jučer da Katalonija “jeste i bit će bitan dio” Španije, istakavši da svi Španci moraju poštovati zakon i jedni druge.

Kralj: Katalonija dio Španije

Energično se usprotivivši težnjama Katalonije ka nezavisnosti, kralj je sinoć u govoru na svečanoj dodjeli nagrade “Princeza od Asturije” u gradu Oviedu rekao da svi moraju da poštuju Ustav i načela parlamentarne demokratije, prenosi AP.

“Katalonija jeste i bit će bitan dio Španije”, naglasio je kralj Felipe VI, a njegove riječi ispraćene su ovacijama.

U neuobičajeno emotivnom govoru, kralj je rekao da se njegova zemlja suočava sa “neprihvatljivim pokušajem otcjepljenja” Katalonije, prenosi AFP.

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Felipe je oštro osudio taj potez kao nezakonit i podržao je nacionalnu vladu.

Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcjepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

Izvor: Al Jazeera i agencije