Maduro će vladati Venezuelom i dekretima

Vladajuća Socijalistička partija i njene pristalice donijele su Maduru tekst posebnih ovlasti u predsjedničku palaču (AP)

Kongres Venezuele odobrio je predsjedniku Nicolasu Maduru specijalno pravo da bez konzultiranja zakonodavaca stavlja zakone na snagu putem dekreta, što je, kako je Maduro ranije najavio, „neophodno, jer privatni biznis pokušava sabotirati nacionalnu ekonomiju“.

Vladajuća Socijalistička partija pozvala je svoje pristalice da tekst tih ovlasti odnesu Maduru u predsjedničku palaču, dok su njegovi protivnici ocijenili kako novi propis dalje urušava vladavinu zakona u toj duboko polariziranoj zemlji, prenosi agencija AP.

Maduro je ranije najavljivao kako će prva stvar koju će uraditi u godinu dana, koliko ima priliku vladati dekretima, biti ograničavanje profita kompanija, kako one ne bi podvaljivale potrošačima.

Smatra da pojedinci i poduzeća vode ekonomski rat protiv Venezuele, pokušavajući tako destabilizirati zemlju.

Oporba optužuje vladajuće da takvim zakonom narodno nezadovoljstvo žele skrenuti s krize, koju je nemoguće riješiti posebnim predsjedničkim ovlastima.

I Chavez koristio istu mjeru

U obrazloženju odluke navodi se kako će se posebnim ovlastima predsjedniku Maduru omogućiti da dekretima sudjeluje u „gospodarskom ratu“, koji je, kako on tvrdi, povela „buržoazija i imperijalizam“.

Proširene ovlasti ishodio je mjesec dana prije lokalnih izbora 8. prosinca, koji će biti njegov prvi izborni test nakon predsjedničkih izbora, na kojima je tijesno pobijedio 14. travnja poslije smrti bivšeg predsjednika Huga Chaveza.

Otkako je Maduro preuzeo dužnost, gospodarska kriza pogoršala se u Venezueli inflacijom većom od 54 posto, te kroničnom nestašicom deviza i prehrambenih artikala.

Maduro, predsjednik jedne od najbogatijih zemalja naftom u svijetu, prošli je vikend naredio smanjenje cijena kućanskih aparata od 50 do 60 posto, te izazvao goleme gužve, koje su povremeno prerasle u sukobe.

Posebne predsjedničke ovlasti nisu novost u Venezueli, jer su im pribjegavali svi predsjednici od 70-ih godina, a Hugo Chavez njima se koristio u četiri navrata i tako uspio progurati više od 200 zakona.

Izvor: Agencije