Maduro: Chavez bije bitku za život

Maduro: Naš komandant je bolestan jer je cijeli život posvetio onima koji nemaju ništa (Reuters)

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez i dalje se bori za život, rekao je potpredsjednik ove južnoameričke države Nicolas Maduro, dok rezultati najnovijih istraživanja javnog mnijenja pokazuju da skoro tri od pet stanovnika Venecuele vjeruje da će se njihov lider vratiti na vlast.

„Naš komandant je bolestan jer je cijeli život posvetio onima koji nemaju ništa“, izjavio je Maduro, priznajući da se Chavez „bori za zdravlje, život, a mi ga pratimo“.

„Znate li zašto je zapostavio svoje zdravlje? Jer se posvetio u potpunosti, dušom i tijelom, zaboravivši na obaveze spram sebe samoga, zadaći da pruži narodu domovinu, da da onima koji nemaju posao, život, stan, zdravlje, hranu, obrazovanje. To je prava istina“.

Potpredsjednik je rekao da je Chavezovo stanje slično onom kao i 20. decembra, istakavši da predsjednik „bije veliku bitku“.

Chavez se nije obratio niti je viđen u javnosti od posljednje, četvrte operacije tumora koja je izvršena na Kubi, 11. decembra.

Predsjednik Venecuele se, kako je vlada saopćila, vratio sa Kube u države 18. februara i nalazi se u vojnoj bolnici u Karakasu.

Chavez, koji je imao respiratornu infekciju, i dalje otežano diše, uz pomoć cjevčice koja mu unosi zrak u pluća.

Četiri fotografije

Uprkos spekulacijama ljekara koji nisu uključeni u Chavezovo liječenje, da je to najvjerovatnije privremeno da bi mu se olakšali preostali dani, mnogi stanovnici Venecuele vjeruju, ili žele da vjeruju, da će se predsjednik oporaviti.

Blizu 58 posto njih vjeruje da će se Chavez oporaviti dok 30 posto misli da se neće vratiti na vlast, dok 12,5 procenata kaže da ne znaju šta će se dogoditi.

Jedan posto Venecuelanaca vjeruje da Chavez i nije bolestan.

Chavez (58) bori se sa opakom bolešću od juna 2011. godine i od tada je bio podvrgnut operacijama, hemoterapiji i zračenjima.

Vlada je 15. februara objavila četiri fotografije Chaveza u bolničkom krevetu na Kubi, sa kćerkama uz njegov krevet.

To su njegove jedine fotografije prikazane od početka decembra prošle godine.

Chavez je na mjesto predsjednika Venecuele ponovo izabran u oktobru i trebalo je biti inauguriran 10. januara, međutim, Vrhovni sud je odobrio da se inauguracija odloži.

Izvor: Agencije