Maduro: Chavez ‘skuplja snagu’

Chavez je postavio Maduroa kao svog zamjenika (AFP)

Predsjednik Venezuele, Hugo Chavez, „skuplja snagu“ i ulazi u „novu fazu“ tretmana na Cubi, rekao je potpredsjednik te zemlje, dok rastu sumnje u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem.

Potpredsjednik Nicolas Maduro je u izjavi u nedjelju rekao da su „vitalni znaci i funkcije organa stabilno, svjestan je i skuplja snagu“.

Chavez je postavio Maduroa za svog zamjenika prije nego što je odletio na Cubu na četvrtu operaciju karcinoma 11. decembra.

Članovi opozicije su zahtijevali da se Chavez obrati narodu Venezuele ako je u mogućnosti, ali to se nije desilo.

Vlada Venezuele je davala minimalne informacije o stanju predsjednika, 58-godišnjeg padobranca koji je 1999. godine prvi put došao na vlast.

Maduro kaže da Chavez „privod kraju postoperativni period i ulazi u novu fazu tretmana“ nakon operacije.

Nesigurnost

Karizmatična i bombastična figura regije najvjerovatnije neće prisustvovati vlastitoj inauguraciji 10. januara zbog lošeg zdravlja, zbog čega je polaganje zakletve odgođeno do daljnjeg.

Vlada Venezuele je priznala da je Chavez pretrpio komplikacije, uključujući i upalu koja je dovela do „zatajenja respiratornog sistema“.

„Uvijek smo optimistični da će Predsjednik biti s nama uskoro“, rekao je Maudro i dodao da je El Comadante bio dobrog raspoloženja i koncentrisan na liječenje.

Zvaničnici nikada nisu objavili tip ili jačinu Chavezovog karcinoma, te su samo rekli da mu je uklonjen tumor u području karlice.

Izvor: Agencije