Maduro: Guaido će odgovarati pred sudom

Predsjednik Nicolas Maduro zaprijetio je još jednom čelniku opozicije Juanu Guaidou (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro zaprijetio je čelniku opozicije Juanu Guaidou da će “prije ili kasnije” odgovarati pred sudom, jer je prekršio Ustav time što se proglasio čelnikom države. 

Guaido, vođa Nacionalne skupštine, u kojoj većinu ima opozicija, proglasio se predsjednikom prije tri sedmice, pozivajući se na ustavne odredbe i tvrdeći da je Madurova pobjeda na izborima prošle godine bila prevara.

Većina zapadnih država priznalo ga je kao predsjednika, no Maduro i dalje kontrolira državne institucije, uključujući vojsku.

Maduro je u razgovoru za libansku televiziju Al-Majadin kazao kako Guaido želi razjediniti državu i uvjeriti vladu američkog predsjednika Donalda Trumpa da pokrene vojnu intervenciju.

Zabranjen izlazak iz države

“Ako se američki imperij usudi dirnuti samo jedan list palme u našoj državi, ovo će se pretvoriti u novi Vijetnam”, poručio je Maduro.

“Ta osoba [Guaido], koja vjeruje da je politika igra i da može kršiti Ustav i zakone, prije ili kasnije će trebati odgovarati pred sudovima”, istaknuo je Maduro o Guadiou, dodavši kako je “apsolutno siguran” u to.

Vrhovni sud Venecuele čelniku opozicije je već zabranio izlazak iz države i blokirao mu račune, nakon što je odobrio zahtjev glavnog državnog tužitelja o pokretanju preliminarne istrage.

Guaido je u utorak, na skupu svojih pristalica, rekao kako će 23. februara u državu ući humanitarna pomoć.

Maduro odbija propustiti pomoć, jer odbacuje da u zemlji postoji ekonomska kriza.

Izvor: Agencije