Maduro: Opozicionari su nasljednici Hitlera

Chavez je prije 10 godina počeo dovoditi kubanske doktore u Venecuelu kako bi osigurao besplatnu zdravstvenu njegu u siromašnim naseljima i selima (Reuters)

Privremeni predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da su pristalice njegovog opozicionog rivala na predsjedničkim izborima 14. aprila “nasljednici Hitlera”.

Maduro je naveo da ih smatra takvim zato što provode kampanju netolerancije prema domaćim umjetnicima koji su podržali njegovu predizbornu kampanju, optuživši ih i da tjeraju kubanske ljekare iz Venecuele kao što su „Jevreji protjerani iz nacističke Njemačke“.

„Kampanja protiv Kube je kao kampanja protiv Jevreja u Hitlerovoj Njemačkoj“, rekao je Maduro tokom skupa u Chavezovoj rodnoj državi Barinas.

„Nasljednici Hitlera vode kampanju u Venecueli protiv naroda Kube“, dodao je.

Hugo Chavez je prije 10 godina počeo dovoditi kubanske doktore u Venecuelu kako bi osigurao besplatnu zdravstvenu njegu u siromašnim naseljima i selima te je zadržao bliske odnose sa komunističkim vodstvom otoka kroz 14 godina predsjedničkog mandata.

Opozicija kritizira Madura i druge Vladine zvaničnike da primaju upute direktno od kubanskog predsjednika Raula Castra, kao i da dopuštaju da Kubanci utječu na vojne i obavještajne službe Venecuele.

Neki su čak rekli da je dolazak kubanskih doktora dio plana da Venecuela postane komunistička država, iako većina opozicionih lidera smatra da je ovakav zdravstveni program pozitivan.  

Izborni favoriti

Ljevičarski predsjednik Chavez umro je 5. marta i Maduro, koji je bio potpredsjednik, sada je kandidat na vanrednim izborima.

Njegov protivnik je Henrique Capriles, kandidat ujedinjene opozicije koga je Chavez pobijedio na izborima u oktobru.

Capriles je u oktobru vodio pozitivnu kampanju protiv Chaveza, iako ga je ljevičarski predsjednik optužio da je pripadnik “pokvarene oligarhije” koja prima naređenja od Washingtona.

Međutim, pošto je Chavez umro, Capriles, koji je katolik, ali ima jevrejske korijene, sada žestoko napada Madura kojeg naziva jeftinim Chavezovim klaunom i kubanskom marionetom.

Rezultati ankete provedene sredinom marta, u kojoj je učestvovalo 1.100 ljudi, pokazali su da Madura podržava 53, a Caprilesa 35 posto birača.

Izvor: Agencije