Maduro oslobodio trojicu opozicionih aktivista

Nicolas Maduro, Oporba, Jesus Torrealba, Opozicija, Razgovori
Socijalistički čelnik Nicolas Maduro susreo se s predstavnicima opozicije na razgovorima koje je sazvao Vatikan (Reuters)

Venecuela je oslobodila trojicu oporbenih aktivista koji su u pritvoru proveli više od mjesec dana, što je prvi znak popuštanja predsjednika Nicolasa Madura nakon početka razgovora sa političkim protivnicima. 

Socijalistički čelnik Maduro susreo se s predstavnicima oporbe tijekom vikenda na razgovorima koje je sazvao Vatikan.

Oni su uvjetovali nastavak razgovora puštanjem političkih zatvorenika te održavanjem referenduma o Madurovoj vladavini. 

Oporba tvrdi da je još više od 100 aktivista u pritvoru

Protivnici ga optužuju da je utjecajem na institucije kojim je blokirao referendum o njegovom opozivu od Venecuele stvorio diktaturu. 

Vlasti su oslobodile trojicu aktivista – Carlosa Mela, Andresa Morena i Marca Treja – no, oporba tvrdi kako ih je u pritvoru još više od 100. 

“Nadam se da će se ovo što se dogodilo meni dogoditi i ostalima”, rekao je Melo na snimci objavljenoj nakon njegovog oslobađanja, kako prenosi Hina.

Melo je uhićen u kolovozu i osuđen zbog posjeda eksploziva koji je navodno trebao biti iskorišten u puču protiv Madura. 

Moreno i Trejo su proveli mjesec dana u zatvoru zbog optužbi da su oštetili vojni moral političko-propagandnom snimkom koja je prikazivala vojnika kako pati od jednakih ekonomskih problema kao i prosvjednici. 

Oporba: Referendum ili izbori

“Oslobađanja se moraju nastaviti. Moraju nam omogućiti referendum ili održati predsjedničke izbore”, rekao je Jesus Torrealba, tajnik opozicijske koalicije Demokratska unija, dodavši kako su u pritvoru još uvijek poznati opozicijski vođe poput Leopolda Lopeza, Antonija Ledezme i Manuela Rosalesa. 

Predsjednički izbori u Venecueli trebali bi se održati na kraju 2018. godine.

Maduro, koji se bori s nestašicom proizvoda i ogromnim cijenama u problematičnoj venecuelanskoj ekonomiji, tvrdi da je žrtva zavjere oporbe i “ekonomskog rata” koji vode korporacije uz pomoć Washingtona.

Izvor: Agencije