Maduro protjerao američke diplomate

Nicolas Maduro je rekao da američke sankcije predstavljaju uvredu za 'nacionalno dostojanstvo' (EPA)

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro proglasio je u utorak otpravnika poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Karakasu Todda Robinsona za personu non grata i naredio da on i njegov zamenik Brian Naranjo budu proterani u roku od 48 časova, zbog navodnog kovanja zavere protiv socijalističke vlade.

Maduro je odluku objavio u govoru na televiziji i dao američkim diplomatama 48 časova da napuste Venecuelu.

On je dodao da američke sankcije predstavljaju uvredu za “nacionalno dostojanstvo” i izazivaju patnju kod ljudi, preneo je Reuters.

‘Sankcije su ludilo i varvarstvo’

Venecuelansko Ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da su nove američke mere kojima se vladi Venecuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u SAD “ilegalne mere”.

“Sankcije su ludilo, varvarstvo i apsolutno kontradiktorne međunarodnom pravu”, izjavio je ministar spoljnih poslova Jorge Arreaza.

“Upozoravamo međunarodnu zajednicu da supremacijski, rasistički i intervencionistički režim koji trenutno vlada u Washingtonu, a uzor su mu zlokobne metode Ku-Klux-Klana, preti svetskom miru”, ističe Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Vlada Donalda Trumpa “podstiče mržnju, nesnošljivost te politički i finansijski linč” prema Venecueli, dodaje se u saopštenju.

Američki predsednik je u ponedjeljak potpisao izvršnu uredbu, čiji je učinak za sada teško oceniti, a njome se američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi se Venecuela lišila gotovine.

Time se pojačava “okrutna finansijska i privredna blokada”, koja je isto što i zločin “protiv čovečnosti”, jer sprečava “pristup glavnim namirnicama”, ističe Karakas, koji je u teškoj privrednoj krizi.

Prijetnja embargom na izvoz nafte

Sjedinjene Američke Države su već uvele sankcije protiv šezdesetak visokih venecuelanskih zvaničnika, među kojima i predsedniku Madura, kojeg nazivaju “diktatorom”.

Uz to, prete embargom na izvoz nafte, koji bi mogao da ima pogubne posledice za Venecuelu, koja im prodaje trećinu svoje sirove nafte.

Napetosti između SAD-a i Venecuele su porasle posle Madurove pobede na predsedničkim izborima u nedelju, koje je Bela kuća nazvala “prevarom”.

Izvor: Agencije