Maduro: SAD planira invaziju na Venecuelu

Nicolas Maduro
Maduro je izjavio da vjeruje u politički, društveni i ekonomski dijalog jer vjeruje u riječ (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je Sjedinjene Američke Države da planiraju invaziju na tu zemlju.

“Američka administracija je usvojila plan o invaziji na Venecuelu uz pomoć trojanskih konja i aktivista desničarskih snaga koji su izdajnici”, rekao je Maduro u obraćanju vojsci koje je prenošeno preko Twittera.

Maduro je također rekao da američke vlasti nastavljaju sa pokušajima državnog udara u Venecueli, prenosi Tass.

“Imperija (SAD) je odlučila da izvede puč uz pomoć pete kolone na našoj teritoriji”, rekao je on, prenosi Tanjug.

U Venecueli je predsjednik skupštine i opozicioni lider Juan Guaido proglasio sebe za privremenog predsjednika 23. januara, što je Maduro odmah okarakterizirao kao puč u organizaciji Washingtona.

U međuvremenu su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj i neke zemlje EU priznale Guaida, dok Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska podržavaju Madura.

‘Drski ultimatum’

Maduro je ranije odbacio, kako je rekao, “drski ultimatum” evropskih zemalja koje su zatražile od njega da raspiše opšte izbore u roku od osam dana i poručile da će, u suprotnom, priznati za prelaznog predsjednika opozicionog lidera Juna Guaida.

U danas emitovanom intervjuu turskoj televiziji CNN Turk, Maduro je rekao i da je Guaido prekršio ustav proglasivši se u srijedu za prelaznog predsjednika, prenosi Reuters.

Maduro je, u istom intervjuu, poručio da je otvoren za dijalog, kao i da je sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom malo vjerovatan, ali nije nemoguć.

Maduro je, inače, prekinuo diplomatske odnose sa SAD-om nakon što je Washington podržao Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele.

Prekinute diplomatske veze sa SAD-om

Venecuela je jučer suspendirala protjerivanje američkih diplomata na 30 dana, a u tom razdoblju bi se trebao postići dogovor o uspostavljanju Ureda za interese SAD-a u toj zemlji.

Maduro je u prošle sedmice prekinuo diplomatske odnose s Washingtonom i dao zaposlenicima američke ambasade rok od tri dana da napuste zemlju nakon što je predsjednik Donald Trump priznao opozicijskog čelnika Juana Guaida za novog predsjednika te zemlje.

No, sada će preostali američki diplomati moći ostati u ambasadi u Caracasu dok traju pregovori o otvaranju Ureda za interese SAD-a.

Ukoliko se u roku od 30 dana ne postigne dogovor, preostalo osoblje američke ambasade morat će napustiti Venecuelu, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Venecuele.

Izvor: Agencije