Mafija usporava izgradnju Italije

Tokom posljednjih 15 godina Evropska unija (EU) je jednoj od najsiromašnijih italijanskih regija, Kalabriji, dala gotovo dvije i po milijarde dolara za obnovu cestovne infrastrukture.

Ali, kritičari tvrde da je dio tih sredstava završio u rukama lokalne mafije. Sve što je ostalo kao dokaz investicija je nedovršena autocesta koja spaja Salerno i Kalabriju. Priču donosi novinar Al Jazeere Caludio Lavanga.

Ovi radovi postali su simbol korupcije u Italiji. Autoput u pokrajini Kalabrija, na špicu italijanske čizme, gradi se više od 50 godina. Do sada je završeno 84 posto dionice.

Glavni osumnjičeni za ovako sporu gradnju je Andrageta, lokalna mafija, koja godinama ucjenjuje kompanije koje izvode radove.

“U Kalabriji se nalazi deset rivalskih mafijaških porodica, koje su se, zbog autoputa, prvi put ujedinile. Svaka uzima mito za dio autoputa koji prolazi kroz grad koji one kontroliraju”, kazao je Lavanga.

Mito za garancije

Sudija Roberto di Palma već deset godina prati umiješanost mafije u izgradnju autoputa. Tvrdi da kompanije plaćaju mito u zamjenu za garancije.

“Mafija kaže kompanijama: ‘Mi smo prošlost, sadašnjost i budućnost. Riješit ćemo vaše birokratske i administrativne probleme.’ Paradoks je u tome što oni nude te usluge u zamjenu za tri posto vrijednosti projekta”, rekao je sudija di Palma.

Danas veći dio 440 kilometara autoputa ograničen je na jednu traku. Pojedina gradilišta na njemu djeluju napušteno.

Johnny Giordano vodi restoran koji se nalazi odmah uz autoput. Boji se da će ostariti prije nego što se autoput završi.

On je kazao: “Imao sam četiri godine kada je počela gradnja. Moja djeca su sada tog uzrasta, a autoput se još uvijek gradi. Nadam se na neću dočekati i unuke prije nego što se on završi.”

Autoput u Kalabriji nije jedina poznata nedovršena infrastruktura. Oko 800 miliona dolara potrošeno je u posljednjih 30 godina na projekt spajanja Sicilije s kopnom.

Kada bi se napravio, to bi bio najveći viseći most na svijetu. Ali, do sada ni jedna cigla još nije položena.

Izvor: Al Jazeera