Mahmoud spreman na pregovore s Al-Shababom

Novi predsjednik Somalije Hassan Sheikh Mahmoud u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru izjavio je da je spreman na pregovore sa oružanom grupom Al-Shabab.

U razgovoru sa novinarom Peterom Gresteom, istakao je sa kakvim se izazovima sada suočavaju njegova vlada i cijela Somalija.

“Naši najviši prioriteti su sigurnost, sigurnost i sigurnost. Naravno, za to će nam biti potreban i nezavisni sudski sistem.”

Greste: Ali u srijedu smo vidjeli pokušaj atentata, koji su izveli bombaši samoubice ispred hotela u kojem ste se nalazili. Uspjeli su da vam se približe. To, zapravo, pokazuje koliko je sigurnosna situacija nestabilna?

Mahmoud: “Očekujemo da će se takvi događaji ponavljati i narednih mjeseci, ili čak godinu dana. Sigurno će se nastaviti. Ne očekujemo da će prestati sa takvim pokušajima, nastaviće to raditi, to će se dešavati. Ali  veoma sam ponosan i drago mi je što je veličina i učestalost takvih aktivnosti tokom proteklih nekoliko mjeseci uveliko smanjena.”

Greste: Govorite o sigurnosti, a najveći izazov kad je riječ o tome, očito je grupa Al-Shabab. Iako nailaze na veliki broj vojnih prepreka, i dalje su moćna sila. Da li je ovo zaista pravi trenutak da im se obratite i možda ih uključite u politički proces?

Mahmoud: “U prošlosti, rat protiv Al-Shababa vođen je samo vojnim sredstvima. Mi želimo da formiramo i druge frontove, stvorimo nove dimenzije u ratu protiv Al-Shababa, a to su ideološki i ekonomski front. Ali, naravno, tu je i tzv. front raširenih ruku na kojem smo spremni da prihvatimo one koji više ne žele da učestvuju u aktivnostima Al-Shababa.”

Greste: Biću direktan. Da li ste spremni da razgovarate sa njima?

Mahmoud: “Da, učinićemo to, definitivno ćemo razgovarati sa njima. U našem poduhvatu, nijedna opcija neće ostati neistražena. One koji su spremni da razgovaraju i da prihvate mirovni proces ili mirno rješenje pitanja koja ih brinu, spremni smo da saslušamo i čujemo.”

Greste: Jedna od prvih stvari koje je Al-Shabab učinio nakon izbora, jeste odbacivanje Vas kao osobe koju su postavile strane zemlje. Vi ste ovdje, zahvaljujući zaštiti Afričke unije, vašu vladu finansiraju međunarodni donatori, dio ste političkog procesa koji vode Ujedinjeni narodi i drugi strani akteri. Dakle, stav Al-Shababa možda ima smisla, zar ne?

Mahmoud: “Ne, nema. Prije svega, ovo su tvrdnje koje iznose proteklih nekoliko godina, nije to nešto novo.”

Greste: Ali, ipak,  postavili su vas stranci.

Mahmoud: “Ne, nisu. U istoriji izgradnje država nakon sukoba, nijedna država koja je politički uništena, nigde u svijetu, nije sama stala na noge. Sve zemlje su to učinile uz podršku međunarodne zajednice.”

Izvor: Al Jazeera