Maja Gojković predsjednica Skupštine Srbije

Za novu predsjednicu Skupštine Srbije danas je većinom glasova izabrana Maja Gojković, poslanica i funkcionerka Srpske napredne stranke, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Za Gojković je glasalo 194 poslanika, protiv je bilo 14, dok je devet poslanika bilo uzdržano, a sjednici nije prisustvovalo 29 poslanika.

Glasalo se javno, prozivkom poslanika. 

Treća žena na čelu parlamenta

Od uvođenja višestranačja u Srbiji Maja Gojković je treća žena na toj funkciji.
Prije nje, tu dužnost obavljale su Nataša Mićić, tada u Građanskom savezu Srbije, i Slavica Ðukić Dejanović iz SPS-a.
Maja Gojković je rođena 1963. godine u Novom Sadu, u kojem je završila Pravni fakultet.
Bila je zastupnica Skupštine Savezne Republike Jugoslavije i Skupštine Srbije i Crne Gore i zastupnica Skupštine AP Vojvodine, dok je ministar bez portfelja bila u Vladi Mirka Marjanovića izabranoj 1998. godine.
Kao kandidatkinja Srpske radikalne stranke izabrana za gradonačelnicu Novog Sada 2004. godine, da bi u martu 2008. godine novosadski Odbor SRS-a saopćio da ona više nije članica te stranke.
Nakon konačnog raskola u SRS-u u jesen 2008. osnovala je novu stranku Narodnu partiju (NP).
Krajem 2012. godine NP se pripojila SNS-u, a potom je Gojković postala i članica Predsjedništva te stranke.

Skupština Srbije danas je javnom prozivkom poslanika izabrala i šest potpredsjednika. Bez rasprave su za potpredsjednike izabrani Veroljub Arsić i Igor Bečić iz SNS, iz redova demokrata Gordana Čomić, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnom sazivu, iz NDS Ninoslav Stojadinović, iz SDPS Vladimir Marinković, a iz PUPS Konstantin Arsenović, koji je također bio potpredsjednik u prošlom sazivu.

Poslanici su javno, prozivkom, glasali za sve potpredsjednike odjednom, pošto je prethodno postignut dogovor o kandidatima za te funkcije. Za izbor je glasalo 213 poslanika, protiv je bio jedan, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Za sekretara parlamenta, sa 199 glasova “za”, izabrana je Jana Ljubičić, koja je i u prošlom sazivu obavljala tu funkciju.

Novi saziv Skupštine Srbije konstituisan je 16. aprila potvrđivanjem mandata poslanika koji su položili zakletvu.

Mandatar za sastav vlade i predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić ranije je rekao da će poslanici poslije izbora predsjednika Skupštine razmatrati zakon o vladi i ministarstvima i da će vlada biti izabrana u nedjelju, 27. aprila.

Mali gradonačelnik Beograda

U Skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS-a ima najveći broj poslanika – 158.

Iza naprednjaka najviše mjesta, 44, zauzet će poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom Demokratska stranka sa 19, zatim Nova demokratska stranka sa 18, šest sa liste “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”, tri sa liste ” Stranke demokratske akcije Sandžaka – Sulejman Ugljanin” i dva sa liste ” Partije za demokratsko djelovanje – Riza Halimi”.

U novom sazivu bit će 11 poslaničkih klubova, a stranke su uglavnom već odlučile ko će biti na njihovom čelu, kao i ko će biti zamjenici poslaničkih grupa.

Među poslanicima, sedam lista koje ulaze u Parlament blizu trećine su žene, i to zahvaljujući Zakonu o izboru narodnih poslanika, koji je sve stranke i koalicije obavezao da svaki treći kandidat na listi bude žena.

Nakon konsultacija u srijedu o izboru gradonačelnika Beograda, poznato je ime prvog čovjeka glavnog grada Srbije: bit će to dosadašnji predsjednik privremenog vijeća Beograda Siniša Mali.

Mali je pet mjeseci obavljao tu dužnost, prije toga bio je savjetnik za privredu i ekonomiju Aleksandra Vučića, budućeg premijera Srbije, tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade

Izvor: Al jazeera i agencije