Majka i petero djece ubijeni u udarima koalicije u Siriji

Zračne snage međunarodne koalicije napadaju ISIL od 2014. (AP)

Najmanje 16 civila, među kojima petero djece, poginulo je u srijedu u zračnim udarima međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države blizu Raqqe, glavne baze oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji protiv koje se vodi velika ofanziva, saopćila je nevladina organizacija.

Na meti zračnih napada bilo je selo Baruda, 15 kilometara zapadno od Raqqe, ISIL-ovog uporišta na sjeveru, dodaje Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), a prenose svjetske agencije.

„Šesnaest civila, među kojima žena i njenih petero djece te tri bračna para, poginuli su u zračnim udarima“, rekao je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.

„Riječ je uglavnom o izbjeglicama, civilima koji su pred jakim bombardiranjem prebjegli na druga područja (pod kontrolom ISIL-a) u pokrajini Homs, nešto južnije.“

Veliki broj žrtava

Danas je SOHR objavio kako je međunarodna koalicija od 23. aprila do 23. maja izvela zračne napade u kojima je poginuo do sada najveći broj civila – 225 – u Siriji u mjesec dana.

Zračne snage međunarodne koalicije počele su bombardirati ISIL u Iraku u augustu 2014. godine, da bi sljedećeg mjeseca proširile ofanzivu na Siriju.

Koalicija od novembra 2016. pruža podršku velikoj ofanzivi Sirijskih demokratskih snaga (FDS, arapsko-kurdski savez), koje predvode borbu protiv ISIL-a u Siriji, a kako bi oslobodile Raqqu.

Koalicija od sredine maja napreduje prema Raqqi. Najbliži položaji FDS-a su tri kilometra udaljeni na istoku, a četiri na sjeveru.

No, na zapadnoj liniji fronta kurdski i arapski borci su na 40-ak kilometara, a južno od tog grada na Eufratu teritorija je u cijelosti u rukama ISIL-a.

Izvor: Agencije