Majka optužuje bolnicu: Bebe mi leže sve u fekalijama, a oni piju kavu

Beba, Bolnica, Iritacija
Majka smatra kako se takva iritacija nije mogla pojaviti kratko vrijeme, nego da se to, kako kaže, vjerojatno danima gomilalo (Ustupljeno Al Jazeeri)

Društvenim mrežama proširile su se u ponedjeljak fotografije petomjesečnih blizanaca iz Hrvatske koji su, kako kaže njihova majka Ana Treščec, trenutačno u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu, gdje su hospitalizirani sa simptomima gripe prije otprilike osam dana, jedan prije, drugi nešto nakon brata.

Na fotografijama se vide djeca koja leže zavezana za krevetić u fekalijama, točnije izmetu ispod pelena, koji je izazvao jaku nadraženost kože.

Sve je, kaže ogorčena majka za Al Jazeeru, poslikala ona u nedjelju uhvativši priliku kada nije bilo nikoga drugoga, nakon što je, kako kaže, šutjela, gledala i trpjela takav tretman svojih blizanaca, dok su je u bolnici uvjeravali da će nadraženost proći.

Fotografije je, navodi, postavila na grupu majki s blizancima na društvenoj mreži, a neki članovi su nagovarali da bi s time trebalo ići u javnost. 

“Mene je prvenstveno bilo sram, strah, ne znam. Ali evo, to je odjeknulo brzinom munje, to je danas u poslijepodnevnim satima odjeknulo i u roku od sat vremena od saborskih zastupnika do predsjedničnog ureda, svi živi zovu, mobitel mi zvoni, puca”, kaže Treščec.

Medicinska sestra pila kavu

Kaže kako je ne smeta to što je zatekla dijete vezano za krevetić jer je to učinjeno kako si ne bi izvadilo braunilu koja mu je umetnuta, ali je smeta što je dijete ‘pokakano’ ležalo, a fekalije su se raširile i na drugo dijete.

Ona procjenjuje da se ne radi o ‘pet minuta’, a nezadovoljna je i ponašanjem medicinske sestre kojoj se obratila.

“Ja sam tamo bila otprilike 15-ak minuta, bavila sam se drugim djetetom jer je ovaj bio svezan i nisam ga htjela dizati da me ne špotaju. Međutim, kad sam ga došla pomaziti, vidjela sam da je potpuno mokar od kakice, po leđima i sve. I onda sam išla po nju tražiti da mi da neki ‘bodi’ – jer ne smiju imati svoju odjeću – i nju sam zatekla kako pije kavu. I onda je još mrmljala za mnom. Meni je i doktorica danas rekla na telefon da moram biti svjesna da je njih premalo, da ne može se svakih pet minuta presvlačiti dijete”.

Treščec smatra kako se takva iritacija nije mogla pojaviti kratko vrijeme, nego da se to, kako kaže, vjerojatno danima gomilalo. 

Kod jednog dječaka se, kaže, radi o gripi tipa A, dok je kod drugog potvrđen RSV, a oba dječaka u bolnici su, kaže, pokupili i rota virus”.

Na objašnjenje ravnateljice bolnice kako se u određenim bolestima, kao što su obilni proljevi, alergijske reakcije, infekcije kože i drugo, može pojaviti i crvenilo na koži, kaže da ne zna što bi rekla – opravdanje je očekivala, ali se nada da se nakon ovoga to više neće događati.

U sve se, kaže, uključilo i Državno odvjetništvo (DORH), zbog nekih reakcija na društvenim mrežama.

Ministarstvo: Vanredni nadzor

“Malo su roditelji preburno reagirali – netko je isto bio nezadovoljan tretmanom, ali nije htio reći i počeli su prozivati liječnike, koliko shvaćam, i prijetnje smrću, mislim, linčovanje liječnika. Malo su pretjerali. Tako da sam se onda ja nadovezala i ispričala zbog nastale situacije i da mi je žao što je DORH uključen, da ja to nisam htjela”.

Nakon svega, navodi, strah ju je pojaviti se u bolnici. Čeka hoće li je tko nazvati i pozvati na razgovor.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak da je ravnateljstvu Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu uputilo zahtjev za očitovanjem vezano uz slučaj zbrinjavanja petomjesečnih blizanaca u toj bolnici te najavilo izvanredni nadzor zdravstvene inspekcije tog Ministarstva.

“Nastavno na medijske napise vezano uz zbrinjavanje blizanaca u Klinici za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’, Ministarstvo zdravstva, odmah po saznanju za taj slučaj, uputilo je zahtjev za očitovanjem ravnateljstvu Klinike”, stoji u priopćenju Ministarstva.

“Također, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva će, u pratnji stručnjaka, izvršiti izvanredni inspekcijski nadzor u Klinici. O rezultatima nadzora javnost će biti obaviještena”, dodaje se.

Ravnateljstvo Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” priopćilo je kako je izvidom stanja na Odjelu za novorođenčad i dojenčad te Klinike utvrđeno da je klinički status sve djece hospitalizirane na Odjelu sukladan prirodi i tijeku njihove bolesti.

Direktorica: Moguće iritacije kod nekih bolesti

“Napravljen je izvid na Odjelu za novorođenčad i dojenčad, na kojem se hospitaliziraju oboljela djeca do tri godine. Klinički status sve djece hospitalizirane na Odjelu je u skladu s prirodom i tijekom njihove bolesti”, priopćila je ravnateljica Klinike Alemka Markotić, očitujući se na zahtjev Ministarstva zdravstva vezano uz slučaj zbrinjavanja petomjesečnih blizanaca u toj bolnici, čija je majka na društvenim mrežama optužila bolnicu za nemar.

Ravnateljica Klinike Markotić u priopćenju ističe da se u određenim bolestima, kao što su obilni proljevi, alergijske reakcije, infekcije kože i drugo, može pojaviti i crvenilo na koži i u djece i u odraslih bolesnika.

“U male djece koja imaju nježnu kožu, u slučaju obilnih i učestalih proljeva koji traju više dana, zbog kiselosti sadržaja stolice, osobito ako je riječ o virusnim proljevima, može se pojaviti hiperemija i iritacija kože. Unatoč lokalnoj njezi kože, ove promjene se mogu javiti tijekom proljeva, ali, također, vrlo brzo prolaze nakon prestanka proljevastih stolica”, pojašnjava.

Izvor: Al Jazeera i agencije