Majke iz Rožaja traže naknade od Vlade

Majke iz Rožaja, grada na sjeveru Crne Gore, počele su novi protest pred zgradom Vlade Crne Gore. Traže doživotnu naknadu koju je ta država omogućila majkama s troje i četvero djece pod određenim uslovima.

Tvrde kako im je Zavod za zapošljavanje izgubio dokumenta potrebna za ostvarenje ovog prava. U Vladi tvrde da će svaka žena koja ispunjava traženo imati priliku to i dokazati.

Još jedna neprospavana noć pred zgradom Vlade. Trinarst Rožajki mjesecima traži naknadu za majke s troje i više djece na koju, kažu, imaju pravo. Ne mogu je ostvariti jer je, tvrde, lokalni Zavod za zapošljavanje izgubio dokumentaciju o 15 godina provedenih na birou, što je jedan od uslova.

“Nismo mi majke krive za nestručnost radnika Zavoda za zapošljavanje u Rožajama. Zbog čega niko – ni Vlada, ni ministarstvo, ni niko – nije postavio pitanje njima – šta je sa našom dokumentacijom? Zbog čega neko može da ostvari iako nema pravo, a nama što imamo pravo ono je uskraćeno”, kazala je Rafeta Murić, majka iz Rožaja.

Bez odgovora iz Zavoda

Izmjenom Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, u Crnoj Gori od 1. januara doživotnu naknadu od 330 eura mogu ostvariti majke s troje djece i 25 godina staža i one s četvero djece i 15 godina staža. One s troje ili više djece i najmanje 15 godina na birou dobijaju 193 eura. Da bi naknadu dobile, moraju se odreći plata i penzija.

“Za rožajske majke ovo je treći put da spavaju pred zgradom crnogorske Vlade tražeći svoja prava, od ukupno sedam pred različitim državnim institucijama, a sve od maja ove godine”, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Prema dostupnim podacima Zavoda za zapošljavanje, od ukupno 1.371 zahtjeva za naknadu u Rožajama, odobreno je 934, dok je 369 odbijeno. Na pitanja Al Jazeere zašto, da li su navodi majki istiniti i šta će Zavod uraditi, nismo dobili odgovor.

“Obavještavamo vas da nismo u mogućnosti danas da vam pružimo odgovore na pitanja. Naime, sutra će u Zavodu biti održan još jedan u nizu sastanaka na kojem će se razmatrati zahtjevi žena iz Rožaja s troje ili više djece”, kazali su iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Dok Rožajke traže od države da proširi listu dokaza kojima bi se utvrđivalo vrijeme provedeno na birou, Vlada je nedavno formirala radnu grupu koja se treba baviti ovim problemom.

Mjesečno 5,2 miliona eura

“Ja definitivno mislim da će jedan broj tih zahtjeva biti pozitivno riješen, u odnosu na činjenicu da se proširio broj dokaza, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, koji mora da bude mnogo više primjenjivan u pravnom prometu radi povećanja pravne sigurnosti kod državnih organa”, rekao je Boris Marić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

“Mi smo jasno vidjeli da on nema namjeru da potpiše nikakav dokument o proširenju liste dokaza, što to nije u njegovoj moći, to je u Vladi”, kazala je Murić.

Pravo na naknadu po osnovu majčinstva u Crnoj Gori do sada je ostvarilo blizu 21.000 žena, što državu svakog mjeseca košta 5,2 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera