Majke Srebrenice obišle najveća stratišta

Članice udruženja “Majke Srebrenice” i “Majke enklava Srebrenica i Žepa” posjetile su najveća stratišta Bošnjaka u Srebrenici i okolnim mjestima dva dana nakon što je obavljen ukop 127 žrtava srebreničkog genocida.

Prva stanica bila je “Bijela kuća” u Potočarima, u koju su 1995. dovođeni i ubijani zarobljeni bošnjački muškarci. Majke su potom posjetile i Zemljoradničku zadrugu u selu Kravica, mjestu gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 1.000 Bošnjaka, prenosi Anadolija.

“Ovo mjesto je za mene posebno, jer je veliki broj mojih srodnika ubijen, a ja sam preživjela i vidjela šta se dešavalo i nekim od članova moje porodice. Kad god prođem ovuda, uvijek mi je ta slika pred očima”, prisjetila se Šehida Ramić.

Dodala je kako je vrijeme da se gleda u budućnost koju mladi trebaju graditi i živjeti zajedno u slozi.


Izvor: Anadolija

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, kazala je da su porodicama žrtava svi dani teški, a posebno u mjesecu julu, kad se dogodio genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Teške uspomene

Poručila je kako generacije koje dolaze moraju biti svjesne dešavanja u Srebrenici i Kravici, kako se nikad nikome ne bi ponovilo ono što su doživjeli Bošnjaci.

“Osjećaj je isti kao prije 21 godinu, znajući da su naši ljudi ovdje odvajani, bilo je brdo odjeće, ćebadi, nadajući se da će im pomoći dok ne dođu do sigurne teritorije. Međutim, i to im je bilo uskraćeno, i životi su im bili uskraćeni. Zato se tu nalazimo, da se to ne zaboravi i da se ne ponovi”, kazala je Mehmedović.

U krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, polaganjem cvijeća i molitvom majke su odale počast žrtvama genocida.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je kako je u Kravici ubijen njen sin te da joj dolazak tamo svake godine budi najdublja i najtužnija sjećanja.

“Nadam se da ću naći sve kosti moga sina, jer sve majke koje su rađale djecu, rađale su ih cijele. Jako je teško živjeti s tim, ali mora se živjeti. Svakoj majci koja je izgubila svoje dijete, bez obzira kako se ona zvala i kome pripadala, to znači puno. Jeste da se bude teške uspomene, ali naša je stvarnost da moramo živjeti sa teškim uspomenama”, kazala je Subašić.

Ove godine obilazak mjesta na kojima su vršena masovna ubistva srebreničkih Bošnjaka osiguravali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Današnje obilježavanje proteklo je bez incidenata.

‘Izvrtanje činjenica’

Predstavnici srpskih udruženja su, također, najavili da će doći u Gornje Potočare i Srebrenicu, gdje će polagati vijence za svoje stradale.

“Razna udruženja na čelu sa udruženjem ‘Istočna Alternativa’ najavljenim skupom 13. jula pokušavaju lažima i izvrtanjem činjenica sakriti istinu o stvarnim dešavanjima i zločinima koje su počinile srpske snage ulaskom u Srebrenicu”, navela je Mehmedović u ranijem saopćenju.

“Srebreničke majke će argumentima i činjenicama istog dana, sa početkom u 13 sati, mirnim skupom ispred zgrade Osnovnog suda i stare policijske stanice, učenjem Fatihe, izložbom fotografija, projekcijom videozapisa i historijskim časom demantovati gnusne laži koje širi velikosrpska propaganda.”

Majkama posjeta Kravici doskora nije bila dozvoljena ili su imale problema sa snagama sigurnosti.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i članovi porodica žrtava prije dvije godine su u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, mjestima gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile između 1.000 i 1.500 dječaka i muškaraca Bošnjaka, prvi put nesmetano položile cvijeće i vijence.

Zabrane i incidenti

Ranijih godina porodicama žrtvama nije bio dozvoljen ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, pa su to 2013. godine srebreničke majke uspjele, pri čemu je došlo i do incidenta.

Nakon što su tada naišle na zatvorenu kapiju Zadruge, majke su s bivšim logorašima formirale “živi zid”, uklonile bodljikavu žicu s kapije i uspjele se probiti kroz kordon pripadnika Specijalne policije RS-a.

Policajci su pokušali silom spriječiti ulazak u krug Zadruge, a tom prilikom lakše je povrijeđeno nekoliko žena.

Za genocid u Kravici osuđeni su Duško Jević i Mendeljev Đurić na 32 i 28 godina zatvora.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske, u ljeto 1995. godine ubijeno je 8.372 muškaraca i dječaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije