Majke Srebrenice okrenule Meronu leđa

Sarajevska konferencija povodom dvadesete godišnjice rada Haškog tribunala pretvorila se u osude rada Suda u posljednje vrijeme, odnosno u kritike na račun njegovog predsjednika Theodora Merona.

Žene iz udruženja Majke Srebrenice Meronu su okrenule leđa za vrijeme njegovog počasnog izlaganja.

Skupina mladih ljudi morala je napustiti skup o dva desetljeća Haškog suda zbog podizanja transparenta. Poruku o umrloj pravdi uputili su, kažu, prije svega predsjedniku Suda Theodoru Meronu, javlja Ivan Pavković.

“To je čin da se odgovorni građani BiH ne slažu s gospodinom Meronom, samo s njim. Znači, nije u pitanju Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju”, rekao je prosvjednik Edvin Kanka Ćudić.

Kad je sudac Meron krenuo s počasnim govorom dvoranu su napustile i članice udruženja Majke Srebrenice.

S jedne stranu, kažu, obilazi najveće grobnice, a s druge oslobađa krivce.

Meron: ‘Neprikladna reakcija’

“Stajali ste pred hororom, a vi taj horor nagrađujete. Prvo ste oslobodili Srbiju agresije na BiH, a onda oslobađate nalogodavce i izvršitelje strašnog i monstruoznog zločina počinjenog u BIH”, kazala je predsjednica Udruženja Hatidža Mehmedović.

Sudac Theodor Meron prilično se uzrujao zbog, kaže, stalnih pitanja kako se osjećao prilikom posjeta masovnoj grobnici Tomašica. Ta pitanja smatra uvredljivima.

“Samo zato što se ne slažete s nekim dijelom našeg rada, optuživati predsjednika Suda, koji je i sam proveo dio djetinjstva u koncentracijskom logoru, smatram prilično neprikladnim”, rekao je Meron.

Pola sata Meron je slušao prilično oštra pitanja koja su mu upućivali uglavnom članovi udruga ratnih stradalnika, sa sve tri strane u BiH ali i iz Hrvatske.
“Čestitam majkama Srebrenice na hrabrosti i ustrajnosti, zaista se bore. Ja sam istaknula pitanje Hrvatske i problem silovanih žena o kojima evo ne govore”, rekla je Marija Slišković iz udruge “Žene u Domovinskom ratu Republike Hrvatske”.

Božica Živković, iz organizacije Žene žrtve rata Republike Srpske, smatra: “Znači, kao da su jednu stranu radili, i to nisu dovoljno, jer su evo bošnjačka udruženja nezadovoljna. O Hrvatima i Srbima nema ni pomena.”

I nevladin sektor izrazio je nezadovoljstvo radom Suda u posljednje vrijeme.

“Ja sam na kraju tužna i razočarana, prilično, trenutnim rezultatima Haškog tribunala”, rekla je Nataša Kandić iz REKOM-a.

Meron je odgovorio pozivom:  “Imamo još posla. Dajte nam povjerenje, strpljenje, toleranciju, dok ne okončamo posao. Siguran sam kako će jednog dana, čak i najveći kritičari Tribunala, pridružiti mi se i misliti pozitivno o Sudu. Radio je u užasno teškim uvjetima vođen pravdom i pravednošću”.

Izvor: Al Jazeera