Majlindi Kelmendi 100.000 eura za olimpijsko zlato

Majlinda Kelmendi se zahvalila kosovskom ministru sporta na podršci i svim ljudima koji su je podržavali (Anadolija)

Osvajačici olimpijskog zlata, džudistikinji Majlindi Kelmendi, u petak je u Ministarstvu kulture, omladine i sporta Kosova uručena državna nagrada za vrhunske sportske rezultate u vrijednosti 100.000 eura.

Njezinom treneru Dritonu Kuki pripalo je 50.000 eura.

Drugoj kosovskoj džudistkinji Nori Gjakovi, koja nije osvojila medalju, dodijeljeno je specijalno priznanje u vrijednosti od 5.000 eura za postignutu olimpijsku normu, prenosi Anadolija.

Najbolja kosovska sportašica Majlinda Kelmendi, koja je ušla u povijest kao osvajačica prve olimpijske medalje za Kosovo, izjavila je da po povratku iz Rija, za razliku od ranije, s trenerom nije razgovarala o finacijama, jer “nema novca koji može platiti osjećaj nakon osvajanja zlata na Olimpijadi”.

‘Nije ovo posljednja velika medalja’

Ona se zahvalila kosovskom ministru sporta na podršci i svim ljudima koji su je podržavali.

“Mislim da ovo nije moja posljednja velika medalja, imam još posla za uraditi”, kazala je džudistkinja.

Trener Kuka se zahvalio na nagradi i ministru na stalnoj podršci: “Vjerujem da ćemo svi zajedno i nakon ove zlatne medalje imati malo bolji status u odnosu na druge.”

Istaknuo je da je nakon osvajanja zlata, Majlinda u svjetskim medijima predstavljana kao “najbolja olimpijska priča ikada”.

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala je izrazio nadu da je Majlindin uspjeh samo početak velikih rezultata na međunarodnoj sportskoj sceni kosovskih sportaša te da očekuje da Majlinda ovakav rezultat ponovi i da joj se pridruže i drugi sportaši.

Kategorizacija sportova i sportaša

“Ceremonija koja je danas i nagrada koju dobivate je vaša zasluga, a nama samo obveza. Ovo nije zasluga Vlade i države Kosova, ovo je zasluga vašeg rada i nagradu ćete dobiti prema zakonu”, kazao je Shala.

On je naglasio da Ministarstvo radi na kategorizaciji sportova i sportaša prema vrhunskim rezultatima i to će tijekom rujna biti završeno, dok je, u suradnji s Džudo savezom Kosova i općinom Peć, započeta procedura da iduće godine počne gradnja nacionalnog džudo centra u Peći, rodnom gradu Majlinde Kelmendi.

Majlinda Kelmendi je do sada dva puta bila svjetska i tri puta europska prvakinja u džudo u kategoriji 52 kilograma.

Izvor: Agencije