Makedonija: Amnestija za osumnjičene u Hagu

Boškovski (lijevo) je za slučaj 'Ljuboten', oslobođen pred ICTY-em, a Tarčulovski (desno) je osuđen na 12 godina zatvora (EPA)

Ustavni sud Makedonije potvrdio je u srijedu amnestiju za osumnjičene u haškim predmetima “Vođstvo ONA”, “Grobnica Neprošteno”, “Mavrovski radnici” i “Lipkovačka brana”, koji su bili obuhvaćeni Zakonom o amnestiji.

Sudije Ustavnog suda jednoglasno su odlučile da nema potreba za ponovnim preispitivanjem člana jedan Zakona o amenestiji, budući da se Ustavni sud tokom 2002. i 2007. godine izjasnio u vezi s ustavnosti zakona.

Ovi slučajevi bili su pred Haškim tribunalom (ICTY), ali su 2008. godine vraćeni u nadležnost makedonskim sudovima.

Makedonski Parlament (Sobranje) u julu 2011. godine, izglasavanjem autentičnog tumačenja Zakona o amnestiji, odlučio je da prestane krivično gonjenje odgovornih za četiri “haška slučaja” osumnjičenih za ratne zločine, koji su, navodno, izvršeni tokom 2001. godine.

Osuđen samo Tarčulovski

Za šestomjesečni sukob u Makedoniji 2001. godine između vladinih snaga bezbjednosti i Albanaca u grupacijama Oslobodilačne narodne armije (ONA) ICTY je osudio samo policajca Johana Tarčulovskog.

On je za slučaj “Ljuboten” osuđen na 12 godina zatvora.

Za isti slučaj, koji se odnosi na ubistvo šest nenaoružanih Albanaca, premlaćivanje drugih civila i paljene najmanje 12 kuća u selu Ljubotenu kod Skoplja između 12. i 15. avgusta 2001. godine, bio je optužen i bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski, ali ga je sudsko vijeće ICTY-a oslobodilo krivice.

Izvor: Agencije