Makedonija: Bivši glavni kontraobavještajac osumnjičen za prisluškivanje

Makedonsko Specijalno javno tužilaštvo sumnjiči deset osoba iz Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje da su od 2008. do kraja 2015. nezakonito prisluškivali više od 5.800 građana.

U slučaju Target, prvoosumnjičeni Sašo Mijalkov je u tom periodu bio rukovodilac u Upravi za bezbjednost i kontraobavještavanje.

Mijalkov je blizak rođak premijera Nikole Gruevskog i aktuelnog predsjednika vladajuće VMRO DPMNE.

Specijalno javno tužilaštvo saopštilo je da je on, zajedno sa još devet bivših i sadašnjih zaposlenika u Upravi, zloupotrijebio službena ovlaštenja.

Sistemima za praćenje komunikacija prisluškivao je građane bez sudskog naloga. Na taj način povrijeđena su njihova ljudska prava i mogu tražiti odštetu od države.

Organizovano prisluškivanje

„Prema dokazima, postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni, koji je bio na rukovodećoj poziciji u Upravi za bezbjednost i kontraobavještavanje, iako nije imao zakonsko pravo, slušao telefonske razgovore. On je izdavao i naređenja za unošenje telefonskih brojeva u sistem za praćenje komunikacija, uprkos tome što nisu za to bili izdati sudski nalozi. Prisluškivani su ljudi bliski osobi koja je bila na rukovodećoj poziciji u Upravi za bezbjednost i kontraobavještavanje, te političari, biznismeni i novinari“, rekla je tužiteljica Fatime Fetai. 

Vladajuća VMRO DPMNE u saopćenju kaže da je glavna tužiteljica Specijalnog javnog tužilaštva produžena ruka opozicionara Zorana Zaeva i da je bez dokaza ušla u političku kampanju.

“Tužiteljica Katica Janeva nije objasnila kako su predsjednik VMRO DPMNE-a Nikola Gruevski i tadašnji direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje Sašo Mijalkov i svi ostali funkcioneri iz naše stranke bili najprisluškivanije osobe. Sraman je pokušaj Katice Janeve da pokrije aboliranog kriminalca Zorana Zaeva i njegovog prijatelja Zorana Veruševskog, optuženih u slučaju Puč. Mnogo časnije bilo bi kad bi se Katica Janeva kandidovala za nosioca poslaničke liste SDSM-a umjesto da na ovaj način zloupotrebljava službeni položaj i ovlaštenja”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera