Makedonija će imati i turistički pasoš

Broj stranih turista koji su prošle godine posjetili Makedoniju veći je za 13,5 posto u odnosu na 2012. godinu (EPA)

Makedonija će biti prva država u regiji koja će uvesti turistički pasoš ili džepni turistički vodič koji će omogućiti turistima da bolje upoznaju ovu zemlju, najavio je direktor Agencije za promociju i podršku turizma Kristijan Džambazovski.

Potvrdio je kako će pasoš, koji će turisti koristiti tokom boravka u Makedoniji, biti identičan makedonskoj putnoj ispravi, ali da će mu korice biti urađene od knjigovezačkog platna sa zlatnim otiskom.

„Uz pasoš ide i vlastiti Facebook profil i mobilna aplikacija“, rekao je Džambazovski za skopski dnevnik Večer, dodajući da turistički pasoš, osim stranih, mogu koristiti i domaći turisti.

Pojasnio je kako će ta pomoćna alatka omogućiti turistima da se bolje upoznaju s Makedonijom, te ostvaruju „ekstremno brzu i potencijalno neograničenu ponudu i razmjenu informacija“.

„Uvođenje turističkog pasoša ima za cilj upoznati turiste s ponudom Makedonije i najpopularnijim destinacijama, a nama da dobijemo povratnu informaciju o mjestima koja privlače najveći interes“, objasnio je Džambazovski.

Raste broj turista

Potvrdio je i kako je broj stranih turista koji su prošle godine posjetili Makedoniju veći za 13,5 posto u odnosu na 2012. godinu, a taj je rezultat dvostruko viši od prosječnog rasta u svijetu koji iznosi oko pet posto.

Džambazovski navodi i kako trendovi u makedonskom turizmu predstavljaju veliki adut za privlačenje stranih investitora, posebno nakon odluke Vlade o formiranju turističkih razvojnih zona s brojnim povlasticama.

Objasnio je kako će budući investitori biti oslobođeni osobnog poreza u idućih 10 godina, PDV-a za kupnju građevinskog materijala za izgradnju zone i objekata u njoj, dobijat će državnu pomoć za svaku investiciju veću od 10 milijuna eura, a prodaja zemljišta bit će realizirana putem javnih natječaja s početnom cijenom od jedan euro za četvorni metar.

Izvor: Agencije