Makedonija do ponoći mora dobiti vladu

Zoran Zaev
Glasnogovornik Vlade kaže da Zaev ima konsultacije s različitim osobama, a ako bude novosti, javnost će biti obaviještena (Reuters)

Makedonija ima rok do ponoći da dobije novu vladu, a da bi kabinet mandatara Zorana Zaeva bio izabran za predložene kandidate treba glasati najmanje 61 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju.

Makedonski parlament u podne nastavlja raspravu o predloženom programu nove vlade, koji je obrazložio mandatar i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, te prijedlogu članova budućeg kabineta.

Zaev je jučer, prvog dana zasjedanja, poručio da će prioriteti nove vlade biti ekonomske reforme, euroatlantske integracije i bolji život za sve građane Makedonije.

Podršku za formiranje parlamentarne većine dale su tri albanske stranke – Demokratska unija za integraciju (DUI), Alijansa za Albance i Besa. U međuvremenu je Besa odustala od sudjelovanja u vlasti, pa će koalicija okupljena oko SDSM-a imati tijesnu većinu od 62 zastupnička glasa.

Najmnogobrojnija stranka u Sobranju – VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, ostala je u opoziciji i njeni zastupnici ne priznaju izbor Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta.

Xhaferi otvorio zasjedanje na albanskom

Prvi dan parlamentarne rasprave o novoj vladi protekao je u atmosferi međusobnih optužbi između zastupnika VMRO-DPMNE i pretežno albanskih stranaka.

Xhaferi je sjednicu otvorio na albanskom jeziku, što je izazvalo burne reakcije opozicije.

Izbori u Makedoniji su održani krajem prošle godine.

Nova vlada bi trebala izvući državu iz trogodišnje političke krize, koja je posebno eskalirala nakon izbora. 

SDSM će kontrolirati resore – vanjskih poslova, obrane i financija, dok će veći albanski partner u vlasti – stranka DUI – dobiti ukupno šest mjesta, uključujući i dvije pozicije potpredsjednika vlade.

Alijansa za Albance trebala bi imati dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Predloženo je da novu vladu čini 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja.

Izvor: Al Jazeera i agencije