Makedonija i BiH dogovorili prelazak granica s ličnom kartom

Izaslanstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u službenoj je posjeti Makedoniji. Potpisani su ugovori kojima se olakšava putovanje građana obje zemlje, te uvjeti za studiranje makedonskih i bosanskohercegovačkih studenata kao u njihovim matičnim zemljama.

“Građani Makedonije ulazit će u Bosnu i Hercegovinu samo sa ličnim kartama, a građani te države na isti način u Makedoniju. Ovakvu praksu Makedonija je do sada uspostavila sa Srbijom i Albanijom, a od danas to važi i za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je drugi konkretni korak u olakšavanju kretanja građana naših zemalja. Ranije smo potpisali ugovor o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola”, kazao je premijer Makedonije Zoran Zaev.

Bolje povezivanje sprečava slaba transportna infrastruktura. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je najavio da se radi na uspostavljanju aviolinije Sarajevo -Skoplje u koji bi bila uključena i Podgorica.

Kako kaže, u toku su razgovori sa jednom regionalnom aviokompanijom, a od evropskih institucija se traži subvencija dok linija ne profunkcionira.

“Teško je očekivati da privrednici svaki dan voze od Sarajeva do Skoplja ili obratno po 8-9 sati, zbog toga ćemo zaista uraditi sve zajedno sa našim kolegom premijerom Crne Gore, da tu avioliniju uspostavimo do početka ljetne turističke, građevinske i privredne sezone”, rekao je Zvizdić.

Saradnja u obrazovanju

Potpisan je i protokol o saradnji u obrazovanju. Ubuduće za sve učenike osnovnih, srednjih škola, kao i studente važe uvjeti kao i u matičnim državama. Od iduće školske godine kreće i nastava na bosanskom jeziku za pripadnike bošnjačke zajednice u Makedoniji.

Zaev i Zvizdić razgovarali su i o povećanju ekonomske saradnje u poljoprivredi, prehrambenoj, drvnoj, metaloprerađivačkoj i građevinskoj industriji.

Zvizdić je rekao: “Na ovoj razini ona na godišnjem nivou je negdje oko 150 miliona eura, ali imajući u vidu ekonomski razvoj posljednjih godina, kapacitete naših industrija, u kojima smo lideri u regionu Jugoistočne Evrope, vidimo daleko veći prostor za povećanje obima vanjsko-trgovinske i ekonomske saradnje.”

Dogovorena je intenzivnija saradnja odbrane i policije u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, javlja Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere.  

Makedonski premijer i predsjedavajući Vijeća ministara BIH ponovili su da je interes cijelog regiona članstvo u Europskoj uniji.

Da politički lideri šest zemalja Zapadnog Balkana zajedno rade na regionalnoj ekonomskoj saradnji, povećanju investicija i razvoju infrastrukture, na što su se obavezali tokom samita u Trstu prošlog ljeta.

Izvor: Al Jazeera