Makedonija: Incidenti i pucnjava uoči lokalnih izbora

Veruševski je za pretrpljenu duševnu bol i povredu ugleda i časti i slobode tražio 71.000 eura (Al Jazeera)

Pucnjava u Aračinovu, slomljena stakla u Skoplju i uništeni plakati u Bitolju prvi su incidenti koje je makedonska policija zabilježila u posljednjih 24 sata u vezi sa predstojećim lokalnim izborima u nedjelju, 15. oktobra.

Prvi i najteži incident zabilježen je u skopskom selu Aračinovo, gdje je za sada neidentificirana osoba iz automobila pucala u zrak dok su, nedaleko od tog mjesta, aktivisti albanske partije Besa lijepili plakate.

Osoba koja je pucala odvezla se potom u nepoznatom pravcu, saopćio je makedonski MUP. Portal Plusinfo navodi da je ta osoba upravljala vozilom marke “golf”, a da su aktivisti pokreta Besa čahuru predali policiji.

U Skoplju u naselju Dračevo, nepoznata osoba kamenom je razbila prozor na lokalnom štabu partije Ujedinjeni za Makedoniju na čijem čelu se nalazi Ljube Boškovski.

Policija u Bitolju je podnijela prekršajne prijave protiv tri osobe koje su sprejem šarale po plakatima kandidata za gradonačelnika iz redova vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije, prenijela je MIA.

U Skoplju je sinoć održan centralni predizborni skup koalicije Za život u Makedoniji, odakle je lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev zatražio podršku građana na lokalnim izborima.

‘Dobar odnos sa susjedima’

Makedonija se mijenja, postaje bolja i nema nazad, poručio je Zaev i istakao da neće iznevjeriti povjerenje građana.

“Danas tražim podršku da zajedno oslobodimo Makedoniju ostataka režima, da dobar život dođe u svako selo, svaki grad… da izgradimo slobodne i razvijene opštine koje će povezivati građane i vratiti im nazad pare”, rekao je Zaev.

On je naglasio da je nova vlada, na čijem je čelu, za četiri mjeseca izvukla Makedoniju iz međunarodne izolacije.

“Izmirili smo se sa svim susjedima. Od Bugarske smo napravili prijatelja i saveznika za eurointegracije. Stabilizirali smo i unaprijedili odnose sa Srbijom. Odnosi sa Albanijom i Kosovom su na najvišem nivou i bez otvorenih pitanja. Imamo iskren dijalog sa Grčkom. Makedonija je danas prijatelj sa susjedima, zemlja koja odlučno korača ka NATO-u i EU”, poručio je Zaev, prenijela je MIA.

Zaev je, također, izrazio uvjerenje da će Makedonija postati 30. članica NATO-a. Kao simbol novog vremena, Zaev je najavio da će, kako je kazao “tenk” bivšeg premijera Nikole Gruevskog, odnosno vladin “mercedes” od 600.000 eura biti prodat, a od tih para kupljena ambulantna vozila.

Izvor: Agencije