Makedonija mijenja zakone o administraciji

Kiro Badarovski jedan je od 1.600 građana kojima je Vlada Makedonije obezbijedila posao, početkom novembra prošle godine. Prednost su imali građani koji nikad nisu imali stalno zaposlenje. Prošla su dva mjeseca od kada se, putem kompjuterske lutrije, našao među sretnima. Međutim, Badarovski još nije raspoređen na radno mjesto, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Rekli su nam da od drugog decembra zvanično počinjemo raditi, ali ja, od kraja novembra do danas, samo idem po kancelarijama. Na kraju su mi rekli da treba da radim u Državnoj izbornoj komisiji. Išao sam tamo dva dana i rekli su mi da ne dolazim više i da će mi se javiti telefonom“, kaže Badarovski.

Ministar za administraciju kaže da on samo predlaže gdje izabrani građani mogu da rade, a od institucija zavisi kada će zaposlenje biti realizirano.

Profesionalizacija administracije

„Smatram da je najveći dio njih dobio posao. Imajući u vidu da su bili praznici, možda su neke institucije zakasnile s procedurama. Međutim, trebalo bi da svih 1.600 građana za kratko vrijeme da dobiju posao“, kaže Ivo Ivanovski, ministar za administraciju.

I dok Vlada putem televizije regrutuje administraciju, pripremila je dva zakona kojima planira njenu profesionalizaciju. Zakoni su prošli prvu fazu u Sobranju.

U Zakonu za administrativne službenike predviđeno je da se njihov rad ocjenjuje jednom godišnje – od jedan do pet. Najvišu ocjenu može dobiti samo pet posto zaposlenih i bit će nagrađeni trinaestom platom. Oni koji dobiju jedinicu, mogu dobiti otkaz.

Ocjena se formira od više mišljenja, ali glavnu riječ ima nadređeni.

Savez sindikata traži izmjene zakona.

„Pri ocjenjivanju i kažnjavanju tražimo da postupak bude precizniji i da u njemu aktivno učestvuje sindikat“, kaže Živko Mitrevski, predsjednik Saveza sindikata Makedonije.

Neregularno zapošljavanje

Predviđeno je da rukovodioci i stručni administrativni radnici moraju znati jedan svjetski jezik. Opozicija pita vlast zašto traži ovakve kompetencije i za administraciju koja je već zaposlena po drugim kriterijima, jer je retroaktivna primjena zakona protuustavna.

„To će biti baza kako bi ih degradirali i otjerali s posla. To vam je cilj. I to je skrivena poruka ovog zakona“, objašnjava Ivon Veličkovski iz Liberalne partije.

Makedonija ima više od 30 hiljada zaposlenih u administraciji. Međutim, ukupan broj građana koji rade u javnom sektoru i dobijaju platu iz budžeta nije poznat. Ovo je zabilježila i Evropska komisija u svom posljednjem izvještaju.

Evropska komisija traži i to da se poboljša politika borbe protiv politizacije u administraciji. Kažu da se oglasi raspisuju po mjeri izabranog kandidata i da postoji neregularno zapošljavanje kadrova. Neka zaposlenja se provode kao socijalna mjera, a ne kao potreba institucija.

Izvor: Al Jazeera