Makedonija: ‘Najglasniji’ protest do sada

Prosvjedni marš je počeo ispred zgrade vlade, a prosvjednici su na kraju došli do kuće premijera (AP)

Više tisuća pristalica oporbe sudjelovalo je u srijedu poslijepodne u dosad “najglasnijem” okupljanju makedonske oporbe u Skoplju, pri čemu su se prosvjednici poslužili posuđem kako bi izazvali buku.

Prosvjednici su lupanjem posuđa upozorili predsjednika vlade Nikolu Gruevskog kako smatraju da je vrijeme da podnese ostavku, objavili su organizatori, oporbene stranke i nevladine udruge, prenosi Hina.

Prosvjedni marš je počeo ispred zgrade vlade, a prosvjednici su na kraju došli do kuće premijera, prenosi Tanjug makedonske medije.

Prosvjed je organizirao pokret “Građani za Makedoniju” i nazvan je “Uka, buka, idi Nikola” i završen je bez incidenata, uz jako policijsko osiguranje.

Politička kriza od parlamentarnih izbora

Pred zgradom vlade u Skoplju od sredine svibnja traje prosvjed u organizaciji oporbe.

Početkom lipnja, četiri vodeće stranke u Makedoniji dogovorile su se, uz posredovanje europskog povjerenika za susjedne zemlje Johannesa Hahna, da će se izvanredni izbori održati u travnju iduće godine.

Dosad, međutim, nije postignut dogovor o prijelaznoj vladi, koja bi trebala pripremiti izbore. Oporba ustraje na tome da Gruevski ne sudjeluje u toj vladi, dok Gruevski odbija podnijeti ostavku.

Politička kriza u Makedoniji traje od posljednjih parlamentarnih izbora u travnju 2014., a zaoštrila se početkom ove godine.

Izvor: Agencije